Prejsť na obsah

ZUŠ Márie Hemerkovej, Hlavná 68, Košice


TALENTY MESTA A RICHARD RIKKON

„Hudba sa dá počúvať, cítiť, ba dokonca aj vidieť" – odpovedal nám popredný slovenský klavírny virtuóz Richard Rikkon v súvislosti s pripravovaným umeleckým podujatím s talentovanými deťmi Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej v Košickom Dome umenia. A pokračoval: „hudba má úžasnú hĺbku, viaceré dimenzie, ktoré dokáže objaviť každý kto ju má rád. Veľa však závisí od toho, kto a ako tú hudbu prezentuje. Nejde pritom len o technické majstrovstvo. Dôležité je to, či interpret dokáže vložiť do hry, či spevu aj niečo zo seba, zo svojich
emócií a odovzdať to ďalej. To je predpoklad úspechu."

Kde a kedy vznikla myšlienka tohto celoslovenského projektu na podporu umelecky nadaných detí?

„ My chceme deťom dožičiť radosť z úspechu. Učil som nejaký čas na hudobnej škole a viem, že deti sú úžasne vnímavé, radi improvizujú a radi sa učia nielen nové veci, ale aj po novom. Po pilotnom podujatí v Bratislave sme spolu s televíznym moderátorom Karolom Farkašovským pripravili projekt pre vyše 30 slovenských miest. Talentované deti nie sú len v Bratislave. Veľké talenty prebývajú aj v jednotlivých regiónoch a chceme im takouto formou pomôcť. Chceme podporiť záslužnú prácu učiteľov ZUŠ, povzbudiť deti v tom aby radi cvičili, vnímali hudbu nielen ušami, ale srdcom a rozvinuli svoju kreativitu pri interpretácii rôznych hudobných žánrov."

Karol Farkašovský je manažérom celého projektu. Nápad to je výborný. Ako vyzerá projekt v živote?

„Je to dlhodobý projekt pre deti z celého Slovenska s vrcholným galaprogramom, ktorý bude po skončení celého cyklu v Bratislave. V každom meste má projekt dve časti. V rámci prvej Richard Rikkon individuálne pracuje s 10 až 15 najtalentovanejšími žiakmi ZUŠ. Ako špičkový koncertný umelec ich zasväcuje do nepoznaných tajov vnímania hudby. No odkrýva im aj trinástu komnatu v ovládaní či už hudobného nástroja, alebo hlasu. Učí ich akým spôsobom možno hudbu interpretovať, aby prinášala ľuďom aj emóciu. V druhej časti – prezentačnej - už žiaci predvedú na spoločnom umeleckom koncerte to, čo sa naučili. Samozrejme pri klavírnom sprievode populárneho virtuóza. Ten sa predstaví publiku aj ako sólo interpret a zahrá skladby v prevedení, ktoré doslova roztancuje všetky žily v tele. Deti, ich úžasné nasadenie, virtuozita naživo - to všetko znásobuje čaro a umeleckú hodnotu celého podujatia.

Vy ste nielen manažérom projektu, ale aj moderátorom koncertu. Ako sa vám spolupracuje?

Deti sú všade ako čisté duše. Richard je nielen skvelý hudobník, ale absolútny profesionál a navyše s deťmi to vie, takže spolupráca je po všetkých stránkach vynikajúca. Napokon to uvidia a pocítia diváci aj na koncerte. Šikovní žiaci, pestrá hudba, vyšperkované výkony ... to všetko vytvára krásnu atmosféru plnú pozitívnych emócií, ktoré doslova poletujú v koncertnej sále a sú takmer hmatateľné. Oboch nás teší, že sme vdýchli život dobrej myšlienke.

Keď vidíme tú úprimnú radosť a nadšenie v očiach detí a často i slzy dojatia u dospelej časti publika – to je naša najväčšia odmena a zadosťučinenie, že robíme záslužnú a zmysluplnú vec. Verím, že to takto budú vnímať, cítiť a ešte dlho pamätať aj nadšenci hudby v metropole východu v Košiciach.

Koncert, na ktorý srdečne pozývame, sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Košice Richarda Rašiho v utorok 10. februára 2015 o 17,00 hod. v Košickom Dome umenia.

Vstup na tento koncert je voľný.

Prílohy

1. PDF 2,06 MB plagát