Prejsť na obsah

ZUŠ Bernolákova 26, Košice

X. ročník Pěveckej soutěže Olomouc 2013

V dňoch 29. a 30. 11. 2013 sa žiaci speváckeho oddelenia ZUŠ Bernolákova 26 v Košiciach zúčastnili na X. ročníku Pěvecké soutěže Olomouc 2013.
Túto súťaž organizuje ZUŠ „ Žerotín" Olomouc a združenie rodičov pri spomínanej ZUŠ so spoluprácou s Moravským divadlom Olomouc a Spolkom pre komornú hudbu pri Moravskej filharmónii. Súťaž je určená pre žiakov ZUŠ, študentov konzervatórií, umeleckých vysokých škôl a pre profesionálnych operných spevákov, od 8 do 35 rokov.
V tomto ročníku súťažilo cca 160 účastníkov. Našu ZUŠ reprezentovali 3 žiaci (2 dievčatá a 1 chlapec). Súťažiacich hodnotila 5 členná porota: Prof. Magdaléna Hajóssyová/ AMU Praha/, Mgr. art. Miloslav Oswald/ umelecký šéf opery Olomouc/,MgA. Magda Bělohlávková/ Hudební škola hl. města Praha/, Mgr. Irena Sabolová- Hýlová/ Konzervatórium Brno/ a Mgr. art. Ján Vaculík ArtD./ SND Bratislava/.
 
Z triedy Eulálie Brecherovej sa na súťaži zúčastnila žiačka Emma Andelová, ktorá si zo súťaže priniesla 3. miesto v 2. kategórii/ 9- 10 rokov/. K tomuto umiestneniu jej prispela aj korepetítorka Mgr. Lenka Kučerová.

Z triedy Mgr. Zlaty Vondrovej sa na súťaži zúčastnila Tünde Lucskayová, ktorá si doniesla 1. miesto v 2. kategórii/ 9- 10 rokov/.
A žiak Matej Rendoš, ktorý získal 1. miesto v 4. kategórii/ 14-15rokov/. Klavírny sprievod u oboch súťažiacich realizovala Mgr. art. Zuzana Žegleňová.

Matej Rendoš bol porotou navrhnutý účinkovať aj na slávnostnom záverečnom galakoncerte. Koncert sa uskutočnil v rámci X. ročníka Festivalu českej a európskej hudby aneb Olomouc v Európe, v Olomouckej redute, v sídle Moravskej filharmónie. Na tomto koncerte účinkovali len niektorí vybratí ocenení. Do 6. kategórie/ 18 rokov/ účinkujúci vystupovali s klavírnym sprievodom a kategórie 7. až 9. s orchestrom Moravského divadla Olomouc pod dirigentskou taktovkou Petra Šumníka. Tento koncert bol vynikajúcim zážitkom, kde sa nám predstavilo 19 spevákov, vekového rozpätia od 8 do 35 rokov. V úvode tohto koncertu boli riaditeľom súťaže a prednostom správneho kraja udelené 4 ceny. Boli vyhlásení 3 laureáti a 1 absolútny víťaz.

Absolútnym víťazom pomedzi všetkých súťažiacich sa stal žiak ZUŠ Bernolákova 26 v Košiciach MATEJ RENDOŠ.

Účasť na predstavenej súťaži je pre pedagógov a žiakov veľmi cennou skúsenosťou, a dúfajme aj príkladnou motiváciou k ich ďalšiemu umeleckému rozvoju.

Mgr. Peter Kundracik
riaditeľ školy