Prejsť na obsah

ZŠ Tomášikova 31, Košice

Olympijský deň.

Celý týždeň od 20.6 do 24.6.2016 na celom svete patrí oslavám Olympijského dňa, ktorým je 23. jún.
O zavedení Olympijského dňa rozhodlo zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru v roku 1948 vo švajčiarskom St. Moritzi. Dátum nebol vybraný náhodne. Práve v tento deň totiž bol v roku 1894 v Paríži založený Medzinárodný olympijský výbor a zároveň padlo aj rozhodnutie o obnovení antických olympijských hier.

Olympijský deň dostal do vienka úlohu šíriť olympizmus medzi ľuďmi všetkých pohlaví a veku a priťahovať ľudí k športu bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú väčšie športové predpoklady. Ešte v roku 1948 slávili Olympijský deň v 9 krajinách – šiestich európskych a troch amerických. Dnes sa slávi prakticky na celom svete.
 
Od roku 1987 sa v rámci tohto sviatku koná aj najmasovejšie celosvetové olympijské podujatie - Beh Olympijského dňa. V posledných rokoch sa Olympijský deň nesie v znamení hesla „Hýb sa, uč sa a objavuj!" Toto motto vyjadruje v duchu olympizmu prepojenie športu s kultúrou a výchovou.
 
ZŠ Tomášikova sa zapojila do olympijského dňa podujatím pod názvom Tomášikov minimaratón (úspešný projekt Fondu zdravia mesta Košice). Konal sa v dňoch 22. a 23.júna 2016. Pozvanie prijali aj významní hostia vedúci referátu športu Mgr. Ivan Šulek, MUDr. Marián Kafka, Anton Švajlen, Július Kánassy, Tomáš Čech. Zúčastnili sa ho všetci žiaci školy spolu s pani učiteľkami, ktorých úlohou bolo zabehnúť v čo najkratšom čase trať vedúcu okolo ZŠ Tomášikova 31.

Štart aj cieľ boli pri bočnej bráne školy. Celá akcia bola veľmi úspešná. Najrýchlejší žiaci I. a II.stupňa boli ocenení medailami, ktoré poskytla MČ Sever a diplomami, ktoré dostali od vedenia školy a významných hostí , ktorí sa zúčastnili akcie.