Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Paralympionik Ján Riapoš na ZŠ Staničná 13 v Košiciach

Pri príležitosti ukončenia Školskej olympiády v Košiciach, ktorá sa konala za podpory Mesta Košice – Európske hlavné mesto športu 2016, navštívil naše mesto paralympionik v stolnom tenise a predseda Slovenského paralympijského výboru, Ján Riapoš.
MČ Košice Juh obsadila spolu s MČ Nad Jazerom 2. miesto, a tak si aj žiaci našej školy mohli prevziať ocenenia z rúk tohto výnimočného človeka. Navyše, Ján Riapoš prijal pozvanie pani riaditeľky, PaedDr. Evy Pillárovej na besedu so žiakmi a pedagógmi našej školy, a tak sa v pondelok, 6. júna 2016 zaplnila telocvičňa do posledného miesta.
Hneď v úvode tohto stretnutia nám vyrazil dych pár skvelých tanečníkov, z ktorého partnerka, Helena Kašická , predvádzala úžasné tanečné kreácie na vozíku! Doprevádzal ju jej tanečný partner Peter Vidašič.
Následne sa slova ujal Ján Riapoš, ktorý vo svojej prezentácii žiakom priblížil nielen históriu paralympijského športu na Slovensku i vo svete, ale najmä zlomové okamihy jeho života, ktoré ovplyvnili nielen jeho osobný, ale i profesný život. Po ťažkej autonehode zostal totiž pripútaný k vozíku, a tak sa jeho život musel zmeniť od základov. S úžasom sme všetci počúvali, ako sa musel vysporiadať zo dňa na deň s touto neľahkou skutočnosťou, a nielen to! Nájsť v sebe skryté čosi, o čom dovtedy nevedel – športového ducha, ktorý ho hnal neustále vpred... na Majstrovstvá Európy či sveta, neskôr dokonca do reprezentácie SR na svetových olympiádach! Štyri zlaté a jedna strieborná medaila z OH (OH Atény 2004, OH Peking 2008, OH Londýn 2012), ktoré pán Riapoš so sebou priniesol ukázať našim žiakom, sú dôkazom neutíchajúceho odhodlania človeka, jeho vnútornej sily a odvahy.
To všetko pán Riapoš využíva nielen pre seba, ale v súčasnosti najmä na motiváciu mnohých ďalších handicapovaných ľudí, z ktorých sa stávajú úspešní paralympionici v rôznych športových odvetviach. V závere stretnutia sme si spolu zaspievali pieseň „Aj tak sme stále frajeri...". Takým frajerom ako je pán Riapoš sa môže stať naozaj ktokoľvek, ak sa bude riadiť heslom, ktoré počas besedy niekoľkokrát spomenul: „Nie sú dôležité okolnosti, ale reakcie na okolnosti.. tie totiž určujú naše životy."

Mgr. Ján Martinko a Mgr. Viktória Mikitová