Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice


Medzinárodná konferencia eTwinning v Linzi

Program eTwinning je spoločenstvo škôl z celej Európy, financované Európskou komisiou ako súčasť programu Erasmus+. Podporuje využívanie moderných informačných technológií za účelom vytvorenia partnerstiev európskych škôl a ich vzájomnú spoluprácu. Všetko sa odohráva v bezpečnom virtuálnom prostredí TwinSpace. Program je okrem iného zameraný aj na výmenu informácií a skúseností medzi učiteľmi navzájom a zároveň ponúka možnosti ďalšieho vzdelávania na seminároch a konferenciách po celej Európe.

Jednou z ponúkaných vzdelávacích aktivít v tomto školskom roku bola medzinárodná konferencia eTwinning tematicky zameraná na spoluprácu základných a stredných škôl v Podunajskom regióne pod názvom "Learning, teaching, exchanging – school cooperations in the Danube Region, ktorá sa konala v dňoch 9.-10.6.2016 v rakúskom meste Linz v priestoroch International Business School pod patronátom Rakúskej Národnej Agentúry pre program Erasmus+. Zúčastnilo sa jej takmer 50 učiteľov z 11 krajín Podunajského regiónu. Spolu s dvomi učiteľkami anglického jazyka zo Slovenska som dostala príležitosť zúčastniť sa tohto vzdelávacieho podujatia, ktoré bolo kvalitne pripravené a zorganizované na vysokej úrovni. Vysoko hodnotím prácu organizátorov konferencie, ich spoluprácu s učiteľmi, asistenciu a inšpiráciu pri práci na projektoch, podporu vzájomnej spolupráce učiteľov, ocenenie ich myšlienok a nápadov a nadšenie z úspešne zaregistrovaných projektov.

Účastníkom konferencie sa prihovoril koordinátor pre vzdelávanie Ministerstva školstva Rakúska Jürgen Schick, ktorý vo svojom príhovore predstavil stratégiu spolupráce škôl v krajinách Podunajského regiónu a vyzdvihol jej dôležitosť ako základ pre budúcu spoluprácu mladých ľudí z rôznych regiónov Európy. Sebastian Schäffer z Inštitútu pre Región Dunaja a Strednú Európu vyzdvihol výhody takejto spolupráce a potrebu vytvárania otvoreného priestoru v Európe pre vzájomnú spoluprácu, ktorej je potrebné učiť žiakov od mladšieho školského veku.
Elisabeth Hasiweder z hostiteľskej inštitúcie nám predstavila úspešný kombinovaný projekt eTwinning a Erasmus + pod názvom ESCAPE, na ktorom spolupracuje s niekoľkými európskymi školami v tomto školskom roku. Poukázala na výhody takého typu projektu predstavila niekoľko jeho čiastkových výstupov. Ja som tiež dostala príležitosť podeliť sa s účastníkmi konferencie o skúsenosti z realizácie projektov so žiakmi našej školy a predstavila som niekoľko krokov k úspešnému a kvalitnému eTwinning projektu; odporučila som cenné rady najmä nováčikom v eTwinningu.

Keďže jedným z cieľov konferencie bolo vytvoriť partnerstvo medzi jednotlivými účastníckymi školami a zaregistrovať svoj projekt na platforme eTwinning, vytvorili sme počas jednotlivých workshopov pracovné tímy, v ktorých sme si vzájomne vymenili naše predstavy a vytvorili základ pre budúcu spoluprácu. V mojom pracovnom tíme sme sa rozhodli umožniť teenagerom z našich škôl (Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko) navzájom sa spoznať a zistiť, čo majú spoločné a v čom sa odlišuje ich každodenný život. Jednotlivé témy nášho projektu "Cool Schools" úzko súvisia so životom a záľubami teenagerov. Počas príjemnej diskusie sme si uvedomili, že aj napriek tomu, že geograficky žijeme blízko, vieme o sebe veľmi málo. Preto je potrebné, aby si naši žiaci hľadali cesty k vzájomnému spoznávaniu našich krajín, kultúr a mladých ľudí z Európy vo svojom veku.

Ak chceme u mladých ľudí rozvíjať tvorivosť, zlepšiť ich komunikáciu, nahradiť rivalitu spoluprácou, zatraktívniť výučbu cudzích jazykov, rozvíjať ich osobnosť a kľúčové kompetencie, mali by sme mať ako učitelia záujem o skvalitňovanie výučby a rozvoj vlastných pedagogických zručností. Jednou z ciest ako to dosiahnuť je zúčastňovať sa podujatí, ktoré ponúkajú rozvoj profesionálnych kompetencií. Veľmi si vážim, že som sa na jednom z nich zúčastnila vďaka slovenskej NSS v Žiline a dostala tak príležitosť inšpirovať sa nápadmi kolegov z iných európskych krajín, oboznámiť sa s ponukou nástrojov eTwinning na bezpečnú prácu so žiakmi a využiť príležitosť na vzácne osobné stretnutia s kolegami, s ktorými budem v budúcom školskom roku spolupracovať na spoločne vytvorených projektoch.

Moji žiaci, ktorých som už o projekte informovala sa už teraz tešia na spoznávanie rovesníkov z neďalekých krajín v cudzom jazyku.

Mgr. Darina Lopatníková, učiteľka AJ, ZŠ Staničná 13, Košice