Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Dvojnásobné prvenstvo ZŠ Staničnej 13 na celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet

Každý z nás, skôr či neskôr, pocíti potrebu ovládať cudzí jazyk. Dnešná doba ponúka neobmedzené možnosti vzdelávania a uplatnenia sa na trhu práce, no znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka je nevyhnutnosťou.

Výučba jazykov je investíciou do budúcnosti žiakov, preto sa naša škola, ZŠ Staničná 13 v Košiciach vybrala touto cestou a inovatívnymi, kreatívnymi spôsobmi motivuje žiakov k vzdelávaniu sa, nielen v jazykovej oblasti.

Správnym vedením žiakov a vhodným prístupom k nim pre žiakov vytvárame zážitkové učenie, ktoré ich motivuje ísť stále vpred, zdokonaľovať sa a dosahovať vytýčené ciele. Svedčia o tom mnohé ich úspechy aj v jazykových súťažiach.

Najnovšie sa naša škola môže pochváliť dvoma prvými miestami na celoslovenskom kole súťaže „Jazykový kvet 2016", ktoré sa konalo v piatok 13. mája v Trnave. Filozofická fakulta Cyrila a Metoda privítala desiatky študentov z celého Slovenska, aby zabojovali o prvé miesta v kategóriách poézia a próza prevzatá tvorba, poézia a próza vlastná tvorba, Drama prevzatá tvorba a Drama vlastná tvorba v anglickom, nemeckom, ruskom, francúzskom, španielskom a talianskom jazyku.

Slávnostné otvorenie súťaže a jej vyhodnotenie sa konalo v kinosále Oko. Konkurencia z roka na rok rastie, pribúda príspevkov v kategórii Drama, ale aj účastníkov v kategórii Poézia a próza. Napriek všetkému sa už piaty rok naša škola zúčastňuje celoslovenského finále a obhajuje popredné miesta v tejto súťaži.

Staničnej hlas zaznel v podaní Alexandry Piatkovej, žiačky IV.B triedy, ktorá očarila porotu svojim bezprostredným vystupovaním a umením komunikovať v anglickom jazyku, ako by to bol jej vlastný, rodný jazyk. Nádhernou výslovnosťou, vhodným výberom príspevku a svojim šarmom si vybojovala 1. miesto v kategórii I. AJ Poézia a próza, prevzatá tvorba. Celou cestou, až na piedestál, ju sprevádzala jej pani učiteľka anglického jazyka, Mgr. Eva Sláviková.

Druhé prvenstvo získal kolektív žiakov IV.C triedy: Patrik Parkanský, Nella Tkáčová-Sadová, Nina Sekeráková, Jarmila Semanová, Teresa Sisáková, Bruno Tomečko, Sarah Viktória Vašková, Martin Vysocký a Kristián Zozulič, ktorí pod vedením pani učiteľky Mgr. Oľgy Proksovej zaujali porotu svojim extravagantným divadelným vystúpením, dynamickosťou svojho príspevku, spontánnosťou ich prejavu a vysokou úrovňou angličtiny vo svojej vekovej kategórii, čím získali najkrajšie, vytúžené, 1. miesto v kategórii I.AJ Drama, prevzatá tvorba.

Túto akreditovanú jazykovú súťaž každoročne vyhlasuje „www.jazykové vzdelávanie.sk" pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky. Príprava na ňu vyžaduje dlhé časové obdobie, húževnatosť a vytrvalosť všetkých zúčastnených. Sme veľmi radi, že toto naše úsilie je nakoniec odmenené sladkým ovocím. Vďaka za to patrí našim šikovným žiakom, učiteľom, ktorí ich vedú touto neľahkou cestou, rodičom, ktorí svoje deti podporujú a v neposlednom rade vedeniu našej školy, ktoré nám vytvára optimálne podmienky pri výučbe našich žiakov.

Ďakujeme!

Mgr. Oľga Proksová, učiteľka anglického jazyka