Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

„Pocta Puškinovi"

Krásna ľúbozvučná ruština sa ozývala chodbami našej školy - Základnej školy na Staničnej ulici v Košiciach - vo štvrtok 12. mája 2016. Milou povinnosťou, ktorou nás poveril Magistrát mesta Košice a veľkou cťou pre nás bola príprava a organizácia mestského kola recitačnej súťaže v prednese ruskej poézie a prózy Puškinov pamätník, určená pre žiakov II. stupňa základných škôl a venovaná velikánovi nielen ruskej, ale aj svetovej literatúry A.S.Puškinovi.

Jazykové laboratórium sa premenilo na divadelnú sálu, ktorej kolorit dotvárali predmety typické pre ruskú kultúru, zvyky a tradície. Riaditeľka školy PaedDr.Eva Pillárová privítala všetkých prítomných, predstavila školu a zaželala súťažiacim veľa úspechov. Svojou prítomnosťou nás poctila aj viceprimátorka MUDr.Renáta Lenártová, PhD., ktorá milými slovami povzbudila súťažiacich a vyzdvihla dôležitosť a podporu vzdelávania žiakov v cudzích jazykoch.

Ruština je na ZŠ Staničná 13 jedným zo štyroch cudzích jazykov, ktorý sa naši žiaci radi učia. Svoje vedomosti a zručnosti predviedli v krátkom kultúrnom programe pod vedením  Mgr.Oksany Sčurovej, za hudobného doprovodu Mgr.Milana Švidera.

Žiaci, rozdelení do dvoch kategórií poézie a prózy, netrpezlivo čakali na svoje vystúpenie. Porota, v zložení troch pedagógov, počúvala a bedlivo dozerala na každý detail – na výber diela, na intonáciu, na obsahovú stránku, na primeranosť, na prejav, na zvládnutie textu, na porozumenie, na výslovnosť. Striedali sa vážne a veselé témy, publikum tlieskalo, smialo sa, ale i plakalo.

Po náročnom výkone nasledovalo malé občerstvenie a porota sa odobrala, aby sa poradila a rozhodla o tých najlepších. Po krátkej prestávke porota vyhlásila výsledky a za prítomnosti riaditeľky PaedDr. Evy Pillárovej udelila ceny, ktoré do súťaže venoval Magistrát mesta Košice.

Víťazom blahoželáme a veríme, že mesto Košice budú úspešne reprezentovať ďalej! Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii patrí naše poďakovanie!



Košice 13.05.2016

Mgr. Z. Meltzerová ZŠ Staničná 13