Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Žiaci Základnej školy Staničná 13 v Košiciach opäť bodovali

Po skvelom úspechu na Krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku sa ZŠ Staničná opäť ukázala v tom najlepšom svetle. Školu, ale i celý Košický kraj reprezentovali dvaja žiaci, a to v kategórii 1A Martin Čabra zo 7. A triedy a v kategórii 1B, minuloročná víťazka celoštátneho kola, Sonia Sabovčíková z 8. B.

Celoslovenské kolo Olympiády vo FJ sa konalo v dňoch 26. – 27. 4. 2016 v Bratislave. Súťaž zorganizoval Slovenský inštitút mládeže IUVENTA v spolupráci so Slovenskou asociáciou učiteľov francúzštiny (SAUF), ktorí zabezpečili pre súťažiacich nielen komfort počas samotnej súťaže, ale pripravili aj príjemný sprievodný program. Okrem návštevy historického centra hlavného mesta s francúzsky hovoriacim sprievodcom sa súťažiaci mali možnosť zúčastniť zábavných jazykových workshopov a spoznať nových frankofónnych rovesníkov.
 
Súťaž pozostávala zo šiestich častí: porozumenie hovoreného a písaného textu, gramatické a lexikálne cvičenia, tvorba vlastného písomného a hovoreného prejavu. Naši reprezentanti sa úloh hravo zmocnili a výsledky odbornej poroty len potvrdili ich komplexné vedomosti a zručnosti vo FJ. Sonia Sabovčíková sa umiestnila len s 0,25 bodovým rozdielom na 4. mieste, no rozhodne sa nemá za čo hanbiť. Vo svojej kategórii totiž súťažila aj s deviatakmi, a tak klobúk dolu, porazila polovicu z nich!
Martinovi Čabrovi sa darilo o trošku viac. Za všetky úlohy získal 72,5 boda, čo stačilo na to, aby porazil takmer všetkých svojich konkurentov z iných krajov a umiestnil sa tak na 2. mieste vo svojej kategórii.

Okrem porotcov, súťažiacich a ich doprovodu sa slávnostného vyhodnotenia súťaže zúčastnil aj Michel POUCHEPADASS, radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť, zároveň riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku, z rúk ktorého si ocenení prevzali medailu, diplomy a vecné ceny.

Minulý rok zlato, tohto roku striebro... podarí sa ZŠ Staničná obhájiť líderské pozície aj nabudúce?
S neutíchajúcou podporou „frankofónneho vedenia" školy, PaedDr. Evy Pillárovej, s odhodlaním pani učiteľky FJ pofrancúzšťovať všetko navôkol, ale i s vytrvalosťou malých frankofilov, má škola našliapnuté k ďalším úspechom v oblasti primárneho vzdelávania francúzskeho jazyka.

Bon courage!

Mgr. V. Mikitová