Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

„Pocta Puškinovi"

Krásna ľúbozvučná ruština sa ozývala chodbami našej školy -základnej školy na Staničnej ulici v Košiciach - v utorok, 10. apríla 2018. Milou povinnosťou, ktorou nás poveril Magistrát mesta Košice a veľkou cťou pre nás bola príprava a organizácia celomestského kola recitačnej súťaže v prednese ruskej poézie a prózy Puškinov pamätník, určená pre žiakov II. stupňa základných škôl a venovaná velikánovi nielen ruskej, ale aj svetovej literatúry A. S .Puškinovi. Súťaž sa teší veľkej popularite, o čom svedčí aj narastajúci počet škôl a žiakov, ktorí aj v tomto roku svojim výkonom porotu milo prekvapili.

Jazykové laboratórium sa premenilo na recitačnú sálu, ktorej kolorit dotvárali predmety typické pre ruskú kultúru, zvyky a tradície. Pani riaditeľka PaedDr. Eva Pillárová privítala všetkých prítomných, predstavila našu školu a zaželala súťažiacim veľa úspechov. Svojou prítomnosťou nás poctila aj pani vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Mgr. Alžbeta Tamásová, ktorá milými slovami povzbudila súťažiacich a vyzdvihla dôležitosť a podporu vzdelávania žiakov v cudzích jazykoch. K súťažiacim sa prihovorila aj p. Mgr. Beáta Lopušniaková, z Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice a popriala im veľa odvahy.

Ruština je na našej škole jedným zo štyroch cudzích jazykov, ktorý sa naši žiaci radi učia. Svoje vedomosti a zručnosti predviedli v krátkom kultúrnom programe pod vedením pani PaedDr. Kataríny Kolesárovej. Žiaci, rozdelení do dvoch kategórií poézie a prózy, netrpezlivo čakali na svoje vystúpenie. Porota, v zložení troch pedagógov, počúvala a bedlivo dozerala na každý detail – na výber diela, na intonáciu, na obsahovú stránku, na primeranosť, na prejav, na zvládnutie textu, na porozumenie, na výslovnosť. Striedali sa vážne a veselé témy, publikum tlieskalo, smialo sa, ale i plakalo.

Po náročnom výkone nasledovalo malé občerstvenie a porota sa odobrala, aby sa poradila a rozhodla o tých najlepších. Po krátkej prestávke porota vyhlásila výsledky a za prítomnosti pani riaditeľky udelila ceny, ktoré do súťaže venoval Magistrát mesta Košice.


Výsledková listina :

PRÓZA

Umiestnenie               Priezvisko a meno           Škola                   Ročník
1. miesto                     Ološtiak Jakub                   ZŠ Staničná 13        VI.
2. miesto                     Čeman Jakub                     ZŠ Polianska 1        VI.
3. miesto                     neudelené


POÉZIA

Umiestnenie               Priezvisko a meno            Škola                 Ročník
1. miesto                     Ihnát Damian                     ZŠ Požiarnická 3      V.
1. miesto                     Čižmárová Natalee Kate       ZŠ Staničná 13        VII.
2. miesto                     Juhásová Kristína                ZŠ Družicová 4        IX.
3. miesto                     Stein Petra                         ZŠ Družicová 4        IX.


Zúčastnených: 7 škôl, 12 súťažiacich, 9 x próza, 3 x poézia

Víťazom blahoželáme a veríme, že naše mesto Košice budú úspešne reprezentovať ďalej! Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii patrí naše poďakovanie!


Košice, 19.04.2018

Mgr. Zita Meltzerová
ZŠ Staničná 13