Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

V pondelok, 19. 3. 2018, sa v priestoroch ZŠ Staničná 13 v Košiciach konal už 28. ročník Krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci základných a stredných škôl z celého kraja, ktorých sprevádzali ich vyučujúci, zároveň členovia poroty.

Súťaž slávnostne otvorila riaditeľka školy, PaedDr. Eva Pillárová, pre ktorú je tento deň vždy výnimočnou udalosťou. Sama je totiž dostatočne „frankofónne pozitívna" a stretnutie s kolegami francúzštinármi, ale i mladými nadšencami francúzskeho jazyka a kultúry, ju nesmierne teší a motivuje k ďalším aktivitám v oblasti rozvoja výučby FJ.
Otvorenie súťaže si nenechali ujsť ani Mgr. Viktória Rozsypalová z Okresného úradu v Košiciach – odboru školstva, či dekanka FF UPJŠ v Košiciach, prof. PhDr. Oľga Orosová, CSc.. Obe dámy sa prihovorili súťažiacim, ocenili ich doterajšie výsledky a zaželali im nielen veľa odvahy do súťaže, ale tiež veľa chuti do ďalšieho vzdelávania vo francúzskom jazyku.
Súťaže sa zúčastnilo 27 žiakov zo základných a stredných škôl Košického kraja. Súťažilo sa v piatich kategóriách. Žiaci základných škôl a študenti nižších ročníkov osemročných gymnázií súťažili v kategóriách 1A a 1B. Starší študenti boli zase rozdelení do kategórií 2A, 2B a 2C, v závislosti od ich doteraz získaných jazykových zručností. Na priebeh súťaže dozerala po celý čas predsedkyňa poroty, Mgr. Viktória Mikitová. Súťažiaci sa museli popasovať s rôznymi jazykovými úlohami: porozumenie hovoreného a písaného textu, gramatické a lexikálne úlohy, ale aj vlastný písomný a ústny prejav.

Víťazkou najvyššej „bilingválnej" kategórie 2C sa stal študent František Trebuňa z Gymnázia M. R. Štefánika, L. Novomeského 4, Košice.
V kategórii 2B zvíťazila Šimona Weissová, študentka Gymnázia, Šrobárova 1, Košice.
V kategórii 2A obsadil 1. miesto študent Ivan Radoslav Romanyszyn, z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach.

Našu školu tohto roku reprezentovali chlapci Samuel Martončík zo 7.D triedy a Martin Čabra z 9.A.

Aj keď spočiatku s obavami a veľkým rešpektom pred úlohami i silnou konkurenciou, obaja predviedli skvelý výkon a obsadili zlatú a striebornú priečku vo svojich kategóriách. Samko sa umiestnil na 2. mieste, Martin obsadil 1. miesto a zabezpečil si tak postup do finále súťaže.

Víťazi jednotlivých kategórií si prevzali diplom a knižné ocenenie, no a všetci „zlatí francúzštinári " budú reprezentovať náš kraj v celoštátnom kole Olympiády vo francúzskom jazyku, ktoré sa bude konať 10. – 11. 5. 2018 v Bratislave.

Bon courage!

Mgr. V. Mikitová