Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

... „Spomínanie pre budúcnosť"
„ Pamietacz dla przyszloszczi"
„Erinnern fuer die Zukunft" ...

... „Huljet, huljet kinderlech", „Schoschana Jaacow", „Hungerik dajn kezele" zlomok piesní repertoáru, spájajúcich národy v spoločnom medzinárodnom projekte, ktorý sa konal v dňoch 20.-27.augusta 2014 v Krakowe – Piekarach.

Naša škola sa tohto projektu zúčastnila po 13- krát. Mládež z Nemecka, Poľska a Slovenska vytvorila 50 členný medzinárodný spevácky zbor, ktorý pomocou piesní v jazyku jiddisch a hebrejskom spoznáva pod umeleckým vedením dirigenta a hudobníka p.Manfreda Lemma z Wuppertalu, osud rodiny židovského stolára Mordechaja Gebirtiga na pozadí udalostí II.svetovej vojny.

Zvyky, tradície a história opísané v piesňach približujú mládeži minulosť - či budúcnosť, na ktorú nezabudneme! Prechádzky miestami židovskej štvrte Kazimierz, dojímavá prehliadka Apteky pod Orlem a osud Tadeusza Pankiewicza na miestach bývalého židovského ghetta, či neopísateľne krásny Wawel – sídlo poľských kráľov, ako aj samotná katedrála, kráľovské komnaty, Jagiellonská univerzita – miesto obrody ducha a mysle, či Smocza Jama – jaskyňa, v ktorej kedysi dávno žil Smok – drak - neodmysliteľný symbol mesta Krakow, či odkaz charizmatického pápeža Jána Pavla II. - to všetko dotváralo kolorit zaujímavostí celého projektu. Náročné hodinu spevu vystriedali športové zápasy vo futbale a badmintone, či na tobogáne v bazéne. Tanec a diskopárty boli vynikajúcim relaxom pred večierkou.

„Dobrý deň!" "Dzień dobry!" „Guten Tag!" „Hallo!" – ozývalo sa z každej strany, z úst mladých ľudí, ktorí počas nádherných ôsmich dní prelomili jazykovú bariéru, aby našli nových kamarátov, priateľov na ceste k spoločnému úspechu – koncertu v Muzeu Galicja, v Krakowe. Standing ovation a ruže vďaky za nezabudnuteľný umelecký zážitok boli najväčším poďakovaním za vynaloženú námahu.

Úsmev na tvári a slzičky šťastia boli predzvesťou blížiacej sa rozlúčky.

Za všetky krásne spomienky, čo nám ostali v srdci

ĎAKUJEME, DZIEKUJEMY, DANKESCHOEN!






28.08.2014 Košice

Spracovala: Mgr.Z.Meltzerová