Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

V pondelok, 21. 3. 2016, sa v priestoroch ZŠ Staničná 13 v Košiciach konal už 26. ročník Krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci základných a stredných škôl z celého kraja, ktorých sprevádzali ich vyučujúci, zároveň členovia poroty.

Súťaž slávnostne otvorila pani riaditeľka, PaedDr. Eva Pillárová, pre ktorú je tento deň vždy výnimočnou udalosťou. Sama je totiž dostatočne „frankofónne pozitívna" a stretnutie s kolegami francúzštinármi, ale i mladými nadšencami francúzskeho jazyka a kultúry, ju nesmierne teší a motivuje k ďalším aktivitám v oblasti rozvoja výučby FJ.
Súťažilo sa v piatich kategóriách. Žiaci základných škôl a študenti nižších ročníkov osemročných gymnázií súťažili v kategóriách 1A a 1B. Starší študenti boli zase rozdelení do kategórií 2A, 2B a 2C, v závislosti od ich doteraz získaných jazykových zručností.

Na priebeh súťaže dozerala po celý čas predsedkyňa poroty, Mgr. Magdaléna Horáková. Súťažiaci sa museli popasovať s rôznymi jazykovými úlohami: porozumenie hovoreného a písaného textu, gramatické a lexikálne úlohy, ale aj vlastný písomný a ústny prejav.
Víťazkou najvyššej „bilingválnej" kategórie 2C sa stala študentka Silvia Dobránska z Gymnázia, Poštová 9, Košice. V kategórii 2B zvíťazil Radoslav Čuha, študent Evanjelického gymnázia, Škultétyho 10, Košice, mimochodom bývalý žiak ZŠ Staničná 13. V kategórii 2A suverénne zvíťazila tiež bývalá žiačka ZŠ Staničná 13, Sofia Matiková, aktuálne tiež študentka Evanjelického gymnázia.

Našu školu reprezentovali Martin Čabra zo 7.A triedy a Sonia Sabovčíková z 8.B. Veľkým prekvapením bolo víťazstvo Sonky Sabovčíkovej, keďže v kategórii súťažila aj s o rok staršími, a teda skúsenejšími spolužiakmi. Obrovskú radosť nám však urobil aj Martin, ktorý suverénne predbehol svojich konkurentov a takisto obsadil 1. miesto vo svojej kategórii.


Víťazi jednotlivých kategórií si prebrali diplom a knižné ocenenie, no a všetci „zlatí francúzštinári " získali aj postup celoštátneho kola Olympiády vo francúzskom jazyku, ktoré sa bude konať 26. – 27. 4. 2016 v Bratislave.


Bon courage et au revoir en 2017!

Mgr. V. Mikitová