Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

eTwinning pri čaji
Neformálne stretnutie trochu inak

Dňa 3.11.2015 sa v Základnej škole s materskou školou, Želiarska 4 v Košiciach pripravilo malé stretnutie pri čaji pre realizátorov projektu eTwinning. Význam realizácie stretnutia vychádzal z potreby komunikovať s účastníkmi po ukončení akreditovaného školenia s názvom ,,Školské projekty a medzinárodné partnerstvá cez internet", ktoré lektoruje v Košiciach ambasádorka pre eTwinning Mgr. Martina Lauková.

Nie je tajomstvom, že niektorí účastníci prichádzajú na školenie s malou dušičkou. Neskrývajú strach a rešpekt pred prácou na PC a obávajú sa projektov v cudzom jazyku, nakoľko disponujú elementárnymi až žiadnymi základmi cudzieho jazyka. Tento strašiak vždy počas školenia pominie, nakoľko eTwinning predstavuje partnerstvá škôl v Európe a poskytuje možnosť realizovať projekty nielen v cudzom jazyku, ale aj v slovenskom jazyku.

S odstupom času vidíme, koľko škôl sa do projektov zapája. Za posledný rok sa v ZŠ s MŠ Želiarska 4, v Košiciach zúčastnilo školenia viac ako 60 učiteľov z MŠ, ZŠ a SŠ z Košíc a širšieho okolia.

Naše poďakovanie smeruje aj k zriaďovateľom škôl, ktorý umožňujú učiteľom byť účastní na takomto školení a dávajú možnosť školám dosahovať vyššiu efektivitu edukačného procesu prostredníctvom zapojenia sa do eTwinning komunity.

Stretnutie viedla PhDr. Gabriela Podolanová z Národnej služby pre elektronickú spoluprácu škôl v Žiline a Mgr. Martina Lauková. Stretnutie otvorila a hostí privítala riaditeľka školy ZŠ s MŠ Želiarska 4 v Košiciach Mgr. Viera Kuliková.

Obsahom stretnutia tak bolo príjemné zdieľanie skúseností z práce v projektoch eTwinning, možnosti využitia vycestovania na odborné konferencie do zahraničia, spôsob postupu získania certifikátu kvality pre projekt a zapájanie sa do súťaží o európsku cenu. Nastavený rozmer projektov a ponuka možností ich realizácie utvrdila účastníkov zvyšovať svoj kompetenčný profil aj takouto formou. Cestovaním za odbornými konferenciami v zahraničí získali sebavedomie a posilnili sebadôveru v komunikácii v cudzom jazyku. Nezanedbateľným úkazom je dopad projektov na deti, triedu, školu a komunitu rodičov.
Záverom vyslovujeme želanie, aby sa stretnutie realizátorov stalo akousi príležitosťou na ukázanie cesty, aby sa mnohí nebáli napredovať, inovovať a ísť za hranice svojich možností.

Mgr. Martina Lauková
zástupkyňa riaditeľa školy pre MŠ