Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice

Hádzanie Moreny

Fenomén doby sa nesie v znamení zavádzania internetu, mobilných technológií, využívania digitalizácie a používania počítačov. Iste, nedá sa nám nesúhlasiť, že ich miera a zastúpenie oboznamovania s nimi má svoje miesto aj v edukačnom procese už v materských školách.
Naša organizácia Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice vychádza z presvedčenia, že pokladom našich predkov a histórie našej vlasti sú ľudové tradície a zvyky, ktoré si ctíme.

Ľudové zvyky a tradície oddávna ovplyvňovali život ľudí. Dôležitosť ukladali v spojitosť s prírodou. Stretávali a pestovali tak aj podporu medziľudských vzťahov. Atmosféru ľudových tradícií, ktoré sa vytrácajú z miest a aj z povedomia v obciach sme deťom priblížili organizovaním ľudového zvyku - Vynášanie Moreny. Morena – staroslovanská bohyňa zimy a smrti je zosobnená zimou a na jar končí jej vláda.
Čiastkovými cieľmi pri realizácii bolo vniesť radosť a privodiť atmosféru spevu, riekaniek, vyzývaniek a rečňovaniek v usporiadaní jarného pochodu cez obec Ťahanovce k rieke Hornád. K hodnotnému zážitku prispela príprava učiteliek, ktoré v trvaní dvoch týždňov deťom približovali tento zvyk podávaním informácií v podobe rozprávania, ukážkami obrázkového materiálu, či tvorbou prezentácií a ukážok videí.

Pre porovnanie tradícii sme vytvorili medzinárodný eTwinning projekt Folk tradition - Throwing Morena figurine into the rivers krajinami Turecko, Španielsko, Litva a Poľsko.

Morenu sme s deťmi vytvorili zo slamy. V deň pochodu, ktorý sa konal v prvý jarný deň dňa 20. marca 2015 sme v ľudových krojoch spolu s deťmi, s hudobnými nástrojmi a ratoliestkami vykročili jarným pochodom v sprievode spevu cez obec. Morenu sme vyprevadili k mostu, kde sme ju zapálili a hodili do vody. Opätovné vrátenie k tradíciám sme verejnosti chceli sprostredkovať aj záznamom a rozhovorom s redaktorom TV Markíza, ktorý nás celý čas týmto podujatím sprevádzal.

Keď sme zvažovali usporiadanie tejto akcie ani sme netušili, akú krásnu odozvu dostaneme zo strany rodičov a aký obrovský zážitok v deťoch zanecháme.

Mgr. Martina Lauková
zástupkyňa riaditeľa školy pre MŠ

Krátky zostrih si môžete pozrieť v archíve TV Markíza s názvom príspevku ,,Vynášanie Moreny" na:
http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/prve-televizne-noviny/27730_prve-televizne-noviny

Náš dlhší zostrih z celého podujatia nájdete na:
https://www.youtube.com/watch?v=2_u3JX8_45g&feature=youtu.be