Prejsť na obsah

ZŠ Požiarnická 3, Košice

„ŠKOLA KRÁČAJÚCA S DOBOU"

V súčasnosti môže každý človek pracovať a uplatniť svoje schopnosti nielen vo svojej domovine, ale má možnosti za prácou vycestovať aj do zahraničia. Z tejto skutočnosti vyplýva fakt, že veľmi dôležitou zložkou vo vyučovaní už na základných školách je cudzí jazyk. Učenie jazyka nie je jednoduché a mnohých žiakov náročnosť daného jazyka často demotivuje a odradí. Každý pedagóg sa snaží o spestrenie výučby jazyka či už novými formami, hrami, metódami, možnosťou práce z informačno –komunikačnými technológiami.

Charles Farrar Browne povedal, že : „Priemerný učiteľ rozpráva. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Najlepší učiteľ inšpiruje. "

Veľmi dôležitá je práve inšpirácia. Preto sme sa aj na Základnej škole Požiarnická 3, Košice rozhodli, že v rámci operačného programu VZDELÁVANIE sa zapojíme do projektu „Škola kráčajúca s dobou", ktorý bol organizovaný za podpory Európskeho sociálneho fondu. Príprava projektu prebehla v apríli 2012 a po schválení sme projekt realizovali v období január 2013 – december 2014.
Naším cieľom bolo: -moderne vyučovať cudzie jazyky -zriadiť jazykovú učebňu vybavenú modernou didaktickou technikou a učebnými pomôckami -získať a vytvoriť nové didaktické učebné materiály a prostriedky -rozšíriť kompetencie pedagógov cudzích jazykov
Projekt bol rozčlenený do štyroch aktivít. Dve aktivity sa týkali realizácie školení pre pedagogických zamestnancov v destinácii anglicky hovoriaceho prostredia a kurzu anglického jazyka pre pedagógov so zameraním na výslovnosť a používanie frazeológie. V ďalších dvoch sme sa zamerali na inováciu metód vzdelávania so zameraním na IKT a inováciu didaktických prostriedkov na digitálne vyučovanie v predmete cudzí jazyk a implementáciu inovovaného v praxi , teda vo výchovno –vzdelávacom procese.

Vyvrcholením celého snaženia bol Workshop 14.11.2014, na ktorom sme sa s kolegami z iných partnerských škôl podelili o naše skúsenosti z realizácie projektu, ukázali sme im ako môžeme učiť jazyky efektívne a „po novom". Zhodnotili sme klady i zápory projektu.

Sme radi, že na výsledky našej tímovej práce sa prišli pozrieť i čestní hostia: primátor mesta Košice – MUDr. Richard Raši, PhD, MPH , viceprimátorka mesta Košice MUDr Renáta Lenártová, PhD , starosta MČ Juh JUDr. Jaroslav Hlinka, vedúca referátu školstva, športu a mládeže OSR MMK PaedDr. Mária Kavečanská, prednostka úradu mestskej časti Košice JUDr. Henrieta Pagáčová.

Dúfame, že výsledky našej práce pomôžu žiakom pri zaradení sa do praktického života.

Spracovala: Mgr.Katarína Mokrá, zástupkyňa RŠ