Prejsť na obsah

ZŠ Polianska 1, Košice

1.apríl je známy ako Deň bláznov a Medzinárodný deň vtákov. Na našej základnej škole na Polianskej 1 v Košiciach dostal tento deň ešte jedno pomenovanie navyše. Deň naopak – dnes učia rodičia.

Rodičia našich žiakov dostali možnosť predstúpiť pred žiakov niektorej z tried 1.-9. ročníka, odprezentovať svoje povolanie žiakom a sprostredkovať zaujímavé informácie o ňom. Úloha to bola nie ľahká a vzhľadom k tomu, že sme toto podujatie organizovali po prvýkrát, mali sme obavy, či sa stretne so záujmom rodičov. Tie sa však nenaplnili a 1. apríla u nás odprezentovalo svoje povolanie až 26 rodičov. A nielen odprezentovalo. Mnohí rodičia si pripravili pre deti aktivity, súťaže, hry a ochutnávky, čo bolo pre deti bezpochybne veľmi zaujímavé. Odmenou za tento zodpovedný a aktívny prístup bol záujem detí, sústredné počúvanie a množstvo zvedavých otázok.

Počas tohto dňa sa na 1. stupni zhotovovali krajčírske strihy, piekli sa palacinky, vyučovalo sa po francúzsky. Deti sa na krátky čas stali včelármi, laborantmi so sterilnými rukavicami, cestovateľmi po Brazílii, získali vedomosti o zdravej výžive, spoznali prácu na letisku a život dravých vtákov. Tvorili dekoratívne ozdoby, modelovali z hliny a nazreli do sveta fotografovania. V rukách našich rodičov ožili aj gitara, trúbka a pozauna. Viacero chlapcov a dievčat si v tento deň splnilo svoj sen a stali sa bubeníkmi v naozajstnej hudobnej skupine. A spolu s gitaristom a basgitaristom im to hralo naozaj dobre. :)

Na 2. stupni žiaci zisťovali, s čím sa stretáva v práci infektológ, zaujali ich informácie a príbehy v podaní psychoterapeutky a psychiatričky z Centra pre liečbu závislostí a vyskúšali si aj podávanie injekcií pod dohľadom zdravotnej sestry. Injekcie však podávali len citrónom a pomarančom. Tiež sa preniesli na čajové plantáže, nazbieraný a usušený čaj si stihli aj navariť a ochutnať. Zaujímavé a podnetné boli aktivity v anglickom jazyku zamerané na verbálnu a neverbálnu komunikáciu. Pod dohľadom vysokoš
kolského pedagóga získali žiaci aj predstavu o vytváraní projektov budov a zariaďovaní miestností pomocou počítačových programov.
Všetci rodičia dostali za svoju ochotu a spoluprácu ďakovný list od pani riaditeľky a vyslúžili si potlesk od detí. Podujatie bolo zmysluplné a inšpiratívne pre všetkých zúčastnených, žiaci získali zaujímavé informácie a zapojili sa do zaujímavých aktivít a v neposlednom rade opäť raz prispelo k zlepšeniu vzťahov medzi rodičmi a pedagógmi.

Milí rodičia, ďakujeme!

Fotogaléria sa nachádza v prílohe.

Pozrite sa aj link:
https://picasaweb.google.com/webmasterzspolke/DenNaopak

Prílohy