Prejsť na obsah

ZŠ Nám. L. Novomeského 2, Košice

Deň finančnej gramotnosti

Na základnej škole Nám. L. Novomeského 2, sme sa vo štvrtok 26.10.2017 venovali celoškolskej akcii s názvom „Deň finančnej gramotnosti". Vyučovanie na 1. a 2. stupni sa v tento deň nieslo v duchu práce s peniazmi, oboznamovaním sa s pojmami ako: euro, minca, bankovka, dlh, rodinný rozpočet, príjmy a výdaje, kreditná karta, sporenie,....

Pani učiteľky premietli žiakom v triedach prezentácie o vzniku peňazí, ochranných prvkoch na bankovkách. Spoločne diskutovali o rozumnom míňaní vreckového a preniesli sa do rozprávky O troch grošoch-eurách, ktorej hlavná myšlienka o požičiavaní, použití a splácaní je aktuálna aj v tejto dobe.

V škole sme privítali pracovníkov z Tatra banky a Slovenskej pošty, ktorí okrem zaujímavých informácií umožnili žiakom vyskúšať si aj bezhotovostnú platbu kartou a nezabudli zdôrazniť splácanie požičaných peňazí, ako aj zneužitie osobných údajov.
Naše pozvanie prijali aj hostia, dve žiačky, budúce letušky z SPŠ strojníckej, Komenského 2, v Košiciach, ktoré žiakom ponúkali rôzne lety.
Žiaci si vyrábali peniaze, výrobky na predaj, cenovky a vyskúšali si hospodáriť s rodinným rozpočtom. Zahrali sa na podnikateľov, predávali a nakupovali, z lega si postavili vlastný obchod, banku, reštauráciu, bankomat. Skladali puzzle z bankoviek pomocou počítačovej hry, využívali tablety a mobily na skupinovú prácu s internetom, kde zisťovali reálne príjmy aj výdaje rodiny. Počítali, koľko peňazí ušetria zodpovedným prístupom, šetrením energie a recyklovaním.
Žiaci si uvedomili hodnotu peňazí aj to, že naozajstným bohatstvom je zdravie, láska, priateľstvo a rodina.

Akcia sa žiakom veľmi páčila. Všetkým našim učiteľom, žiakom 9.B triedy a hosťom, ktorí nám pomohli s jej realizáciou srdečne ďakujeme.