Prejsť na obsah

ZŠ Hroncova 23, Košice

Hroncova má 55 rokov

A opäť o ďalších päť viac. Áno, nie je to tak dávno, keď si škola pripomínala polstoročnicu od svojho vzniku a na jar tohto roku sme k tomuto jubileu pridali ďalšiu päťku.

30. augusta 1961 sa otvorili brány 17. ZDŠ Solovjevova. Kľúče od novej, modernej školskej budovy prevzal jej prvý riaditeľ Šimon Zelený. Chodbami sa začal niesť džavot detí a za katedrami sa striedali učitelia. Tak rýchlo ako bežali dni sa menil aj názov ulice, na ktorej škola stojí. Zo Solovjevovej na Kótayho a z Kótayho na Hroncovu. Škola získala v roku 1984 čestný názov „Základná škola Hrdinov SNP". Bránami prešli už tisícky zvedavých žiakov a stovky zanietených učiteľov, ktorí sa rozhodli pre toto náročné povolanie, ktorému zasvätili celý svoj život. Nepochybne tu mnohí učitelia zanechali kúsok seba, hovoria o tom úspechy, ktoré škola vždy dosahovala. Je šťastím pre žiaka, ak má dobrého učiteľa. A naša škola ich mala vždy.

Žiaci, učitelia, rodičia i široká verejnosť sa stala súčasťou osláv 55. výročia založenia našej školy. 27. máj 2016 sa niesol v znamení narodeninovej oslavy.

O 14.00 sa zaplnili chodby našej školy bývalými i súčasnými zamestnancami školy, ktorí si počas podujatia „Po rokoch" zaspomínali na časy strávené za školskou katedrou. Počas tejto slávnosti uviedlo dvanásť žiakov našej školy do života literárnu zbierku „Zo školskej lavice" plnú vlastnej literárnej tvorby.

O 16.30 sa začala slávnostná akadémia žiakov v Historickej radnici na Hlavnej ulici. Program „55. narodeniny školy" slávnostne otvorila riaditeľka školy Mgr. Klára Dziaková. Prvou gratulantkou bola vedúca Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice pani PaedDr. Mária Kavečanská, ktorá odovzdala pri tomto významnom jubileu, v mene primátora mesta Košice, i ďakovný list škole a jej zamestnancom.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa aspoň na malú chvíľu stali súčasťou našej školy – Základnej školy, Hroncova 23 – už 55 ročnej.

Mgr. Martin Fazekaš