Prejsť na obsah

ZŠ Bukovecká 17, Košice

PESTRÝ TÝŽDEŇ V ŠKOLE

„Pestrý týždeň" sme v Základnej škole, Bukovecká 17 v Košiciach odštartovali netradične v piatok - Dňom športu. Už od rána k nám zavítali deti z MŠ na Azovskej ulici. Naše učiteľky telesnej výchovy spolu so šiestakmi pre nich pripravili testy na overenie telesnej zdatnosti v šiestich disciplínach. V telocvični bolo naozaj veselo. Škôlkari behali okolo kužeľov, podliezali farebné tyče, skákali do diaľky, hádzali loptou a overovali si svoju fyzickú ohybnosť aj výdrž. Študentky SSOŠ Delfín na Bukoveckej ulici, si s nimi na záver zahrali rôzne pohybové hry spojené so spevom.

O jedenástej hodine už divadelná sála praskala doslova vo švíkoch. Takmer 180 žiakov sa tešilo na mnohonásobného majstra sveta v karate a bojových umeniachRomana Voláka. Skromný držiteľ takmer stovky medailí, predviedol svoje umenie. Všetkých očaril najmä vystúpením s japonským mečom katana. Rozprával aj o zdravom spôsobe života a stravovania, význame pohybu a športu v boji proti obezite. V závere stretnutia prebiehala nekonečná autogramiáda a fotenie. V rozhovore s bývalými učiteľkami aj školníkom si zaspomínal na roky 1983 – 1991, keď navštevoval našu školu. Daroval nám velikánsky poster nafotený akoby priamo z nášho „Jazera" a my sme mu dali „vtipné ponožky" s nápisom: JEDNODUCHO BOREC.

V pondelok sme mali niekoľko tém. Deň financií, počas ktorého sa žiaci dozvedeli prečo sú peniaze pre nás dôležité a ako ich hospodárne využívať, ba dokonca aj zhodnocovať. Všetko si to vyskúšali vo finančnej hre, ktorú vymysleli a pripravili študentky a pedagógovia SSOŠ Delfín. Bola to skutočná zábava. So študentkami a pedagógmi z OA na Polárnej ulici zase rozoberali rôzne formy platobného styku, učili sa vypísať poštové poukazy a podpísali aj prvú cvičnú pracovnú zmluvu. Naši žiaci zistili, že v tejto oblasti ešte majú veľké rezervy a v týchto projektoch budú radi pokračovať.

Vydaril sa aj Deň v sukniach a košeliach. Malí, ale najmä veľkí, pani učiteľky prišli oblečení v sukniach a košeliach. Naposledy sme tento deň zrealizovali pri návšteve divadla a teraz sme chceli dať punc sviatočnosti nášmu „Pestrému týždňu".

Na prvom stupni mali žiaci Deň v maskách a tak to vyzeralo u nás ako v rozprávke – víly, princezné, ježibaby a rôzne zvieratká sa prechádzali nielen po chodbách školy, ale obedovali aj v školskej jedálni.

Utorok bol „Deň slovenského ornamentu majstra Kostelníčka". Kurátorka výstavy a členka Záujmového odboru regionalistiky Matice slovenskej PhDr. Gabriela Čiasnohová už od rána priblížila žiakom v medailóne život a tvorbu najvýznamnejšieho slovenského ornamentalistu Štefana Leonarda Kostelničáka (občianskym menom). V tvorivých dielňach sa žiaci oboznámili s druhmi a tvorbou slovenského ornamentu. Na základe aktivity žiakov očakávame, že viacerí z nich sa zapoja do výtvarnej súťaže v kreslení a maľovaní ornamentov v rámci Dni mesta Košíc, v ktorej už viacerí naši žiaci, ale aj pedagógovia dosiahli pekné ocenenie. Vernisáž výstavy s kultúrnym programom aj pohostením, sa uskutočnila pre všetkých žiakov školy aj ich rodičov a pozvaných hostí.

V Deň vyučovania v cudzích jazykoch sme do vyučovacieho procesu začlenili čo najviac „english words". Návšteva Jeffa Talleyho priamo z Ameriky nám tento deň ešte viac spestrila. Šiestakom vyrozprával dojímavý príbeh o Erikovi zo vzdialenej Afriky, ktorý sa v ťažkých podmienkach a područí despotického strýka vypracoval na človeka s dobrým postavením a dnes už sám pomáha iným okolo seba. So štvrtákmi si Jeff „zakonverzoval" na rôzne témy o záľubách, škole a hudbe. Prítomnosť tohto vzácneho človeka ešte viac uistila našich žiakov, že znalosť cudzích jazykov je pre ich ďalší praktický život nevyhnutná.

Deň spoločenských hier nás utvrdil v presvedčení, že hry majú veľký význam pre celkový rozvoj osobnosti. Poskytujú žiakom nielen zábavu a možnosť lepšie sa spoznávať, ale aktivizujú aj ich fyzickú, intelektuálnu a emocionálnu stránku. Získavajú tak nové zručnosti v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Hry boli ozaj rôznorodé – zamerané na matematiku, postreh, rozvoj slovnej zásoby, geografické a všeobecné vedomosti a poskytli veľa zábavy a možnosť „zorientovať sa" v skutočnom svete. Osobné výhry, ale aj prehry k nemu neodmysliteľne patria, keď budú musieť čeliť v živote niečomu neočakávanému a náročnému.
Záver „Pestrého týždňa" bol v znamení Valentína. Žiaci vo vyzdobených klobúkoch s označením Valentínska pošta roznášali po triedach nielen zaľúbené listy a lístočky, ale aj poďakovania kamarátom, kamarátkam, ba aj učiteľkám za to, že jednoducho sú v našej škole. Bolo to skvelé a emocionálne naštartovanie blížiaceho sa prázdninového týždňa.
Veríme, že tieto aktivity spôsobujú žiakom radosť pri získavaní nových životných skúseností a pripravia ich na reálnu osobnú cestu životom.

PaedDr. Zuzana Zajacová
riaditeľka školy