Prejsť na obsah

Zrevitalizovaný Verejný cintorín sa zazelená, verejnosť ocení aj nové služby

Vynovený a zrevitalizovaný vstupný priestor Verejného cintorína slúži verejnosti od polovice mája. Od tohto pondelka je v prevádzke nové závorové parkovisko cintorína. Pre návštevníkov je k dispozícii 70 parkovacích miest, ďalšie tri miesta sú vyhradené pre osoby ŤZP.

Dve hodiny parkovania sú zdarma, následne za každú začatú hodinu zaplatia motoristi 1 euro. Parkovisko je spoplatnené od pondelka do soboty v čase od 7.30 do 18.00 hod. V nedeľu a počas sviatkov je parkovanie bezplatné.

Kvôli večernej aktivácii zavlažovacieho systému je závorové parkovisko až do konca októbra v čase od 20.00 hod do 6.00 hod. odstavené a nie je možné na ňom parkovať. Aby bolo zavlažovanie zatrávnenej plochy efektívne, parkovisko musí byť prázdne. Z tohto dôvodu po ôsmej hodine večer závorový systém umožní motoristom už len výjazd z parkoviska.

„Parkovisko má v prvom rade slúžiť návštevníkom cintorína, nie zamestnancom okolitých firiem, ktorí tu v minulosti blokovali parkovacie miesta pre verejnosť. To sa nám zriadením závorového systému a spoplatnením parkovania po dvoch hodinách podarilo eliminovať. Každý, kto prichádza na toto pietne miesto, tu môže pohodlne zaparkovať v bezprostrednej blízkosti vstupu na cintorín,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu spojenom s prehliadkou vynoveného cintorína košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Plocha parkoviska je zatrávnená, čo umožňuje vsakovanie dažďovej vody či roztopeného snehu. Voda sa po prečistení vráti do retenčnej nádrže a využíva sa pri automatickej závlahe. Zelené pásy medzi parkovacími miestami sú navyše doplnené o stromy a ďalšiu zeleň.

Správa mestskej zelene otvorila vlastnú predajňu kvetov

Správcom Verejného Cintorína a Krematória je od roku 2019 Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ). Dnes na Verejnom cintoríne otvorila SMsZ svoju novú predajňu - kvetinárstvo. V nej nájdu návštevníci kvety, kytice, vence a rôzne výrobky, ktoré vyrábajú aj samotní pracovníci mestskej zelene.

„Pred štyrmi rokmi sme tu otvorili malú kaviarničku, ktorú si návštevníci veľmi pochvaľujú. Sme za to, že pri Verejnom cintoríne by sme mali ponúkať aj ďalšie činnosti a služby pre širokú verejnosť. Chceli sme vyjsť v ústrety návštevníkom a prísť bližšie k nim. Naši pracovníci a aranžéri využívajú pri výrobe vencov či kytíc aj rastliny vypestované v našich skleníkoch, čím zároveň prezentujú rôznorodú činnosť a prácu SMsZ. A práve v našej novej predajni si každý môže nielen pozrieť, ale aj kúpiť všetko, čo sa podarilo vytvoriť alebo dopestovať vďaka šikovným rukám našich zamestnankýň a zamestnancov."

Pokračujú práce na reštaurovaní vstupného portálu

Aktuálne na cintoríne prebiehajú práce na obnove a reštaurovaní vstupného a bočného portálu. Po odstránení novodobej omietky sa odhalila pôvodná povrchová úprava vstupného portálu, ktorý vznikol okolo roku 1923. Po konzultácii s odborníkmi sa preto navrhlo zreštaurovanie pôvodnej povrchovej úpravy z cementovej terazzo omietky, čím si portál zachová svoj pôvodný vzhľad.

Na bočný portál sa v rámci obnovy naniesla hrubá omietka, na ktorú pôjde finálna exteriérová betónová stierka. Oba portály by mali byť hotové do konca augusta, následne sa osadia nové výplne a brány z dielne umeleckého kováča, ktoré budú replikami tých pôvodných. Práce za 120 760 eur s DPH má na starosti spoločnosť OMEGATEC.

Reštaurovaním prešiel v priebehu marca a apríla aj centrálny kríž cintorína - plastika ukrižovaného Krista, ktorý bol roky v zanedbanom stave. Reštaurátorské práce mala na starosti spoločnosť Villard, ktorá už v minulosti reštaurovala napr. Dóm sv. Alžbety či rekonštruovala Urbanovu vežu.

Vzniklo moderné a dôstojné pietne miesto

Projekt revitalizácie Verejného cintorína sa týkal plochy takmer 5 800 m2 a obnovou prešiel celý priestor od vstupu na cintorín až po centrálny kríž, vrátane rekonštrukcie parkoviska. Doplnilo sa tiež nové smart LED osvetlenie, ktoré pribudlo aj na prístupovom chodníku za centrálnym krížom a taktiež na hlavnom schodisku. Súčasťou prác boli aj preložky inžinierskych sietí, pokládka nových sietí či vybudovanie kanalizácie. Novú podobu dostal aj priestor trhoviska, kde pribudli nové predajné stánky s vegetačnou zelenou strechou.

"Máme tu nové parkovisko, trhovisko, polopodzemné kontajneroviská, odkanalizovanú budovu a viaceré jedinečné ekologické riešenia. Som hrdý na to, čo sa tu doposiaľ urobilo a ako pekne sa podarilo zrevitalizovať najväčšie pietne miesto na Slovensku," tvrdí primátor

Projektant Macejko: Návštevníci budú mať nad sebou zelenú kupolu zo stromov

Projektant revitalizácie Miroslav Macejko doplnil, že sa vysadilo 59 stromov, z toho 29 do špeciálneho systému TreeParker. Ten sa v Košiciach využil premiérovo práve na Verejnom cintoríne. Tento systém podzemných prekoreniteľných pôdnych buniek drevinám zabezpečí dostatočný priestor na rozvoj koreňovej sústavy a prísun vzduchu a vody napriek tomu, že sa nad nimi nachádzajú betónové plochy. Okrem stromov sa vysadila aj ďalšia zeleň, kríky, trvalky a popínavé rastliny za betónovými palisádami.

"Keď nám to o pár rokov narastie, bude to celé aj naplno viditeľné, taký zelený raj. Nad nami bude zelená kupola. Vďaka tomu na návštevníkov nebude páliť Slnko a zohrievať asfalt, ale všade naokolo budú rásť stromy. Zároveň voda, ktorá nám naprší, zostáva tu a využívame ju na zalievanie. V budúcnosti chceme, aby aj plocha námestia sa zazelenala popínavou zeleňou vo výške tri metre," skonštatoval projektant.

Stavebné práce mala od júna 2022 do mája tohto roka na starosti spoločnosť Eurobau. Celkové investičné náklady z rozpočtu mesta predstavovali 1,6 milióna eur s DPH.