Prejsť na obsah

Žrebovanie obecných bytov

Oblasť bývania v meste Košice sa javí ako problematická z dôvodu akútneho nedostatku bytových jednotiek, ktorých účelom je riešenie bytového problému občanov, ktorí sa ocitli v hmotnej a sociálnej núdzi. Napriek tomu, že v súčasnosti sa zodpovednosť za obstaranie bývania preniesla na občana, riešenie tohto problému sa nezaobíde bez vstupu štátu a samosprávy.
Mesto Košice sa na podnet oddelenia sociálnych vecí  z dôvodu veľkého počtu žiadateľov o sociálne bývanie a nedostatku bytových jednotiek určených na tento účel rozhodlo  prideliť uvoľnené obecné byty v rozlohe do 50 m² nájomcom bytov na Sládkovičovej č.3 a Popradskej č.72 formou II. kola losovania. Pri výbere nájomcov bol zohľadnený predovšetkým princíp zásluhovosti a motivácie. Bolo vybraných 30 najdlhšie bývajúcich a platiacich nájomcov zo Sládkovičovej a Popradskej. Do losovania postúpilo nakoniec 18 nájomcov, ktorí splnili uvedené požiadavky mesta a uchádzali sa o zaradených 24 bytov. Jednalo sa o 1-izbové byty a garsónky po neplatičoch alebo neprispôsobivých občanoch, ktoré sa nachádzajú v mestských častiach Sever, Staré mesto, Juh a Terasa.
Za prítomnosti notára a pracovníkov oddelenia sociálnych vecí si budúci vlastníci najskôr vytiahli poradové číslo losovania a nakoniec podľa vzniknutého poradia aj svoj byt. V prípade nespokojnosti s lokalitou vytiahnutého bytu, môžu si nájomníci svoje budúce byty v priebehu 2 týždňov navzájom vymeniť. Zostávajúcich 6 bytov postupuje do III. kola losovania, ktorého termín ešte nie je známy.
„Mesto má povinnosť tieto byty na žiadosť budúcich nájomníkov štandardne vybaviť“, dodala poverená riaditeľka BPMK B. Stanková.