Prejsť na obsah

ZOO chystá investičné akcie za viac ako 105 000 eur

Zoologická záhrada v Košiciach plánuje v najbližšom období rekonštrukcie a výstavbu viacerých chovných zariadení, ktorými chce zlepšiť chovné podmienky pre vybrané druhy zvierat. „Okrem iného sa nám podarilo zrekonštruovať vonkajšiu časť vivária a exotária, t. j. chovných zariadení umiestnených za vstupnou bránou do areálu ZOO," povedal riaditeľ ZOO Štefan Kollár. Zariadenia sú určené pre chov najmenších opíc a exotického vtáctva a ZOO na ich obnovu vyčlenila 8 963 eur.

„Rekonštrukciou chceme zväčšiť chovný priestor, keďže chovné zariadenia sú už značne opotrebované a nezodpovedajú už ani chovným podmienkam. Ich obnovou dôjde aj k zmene ich celkového vzhľadu,"
doplnil Š.Kollár. Na základe realizovaného auditu pre chov tučniakov a odporúčania koordinátora z Únie českých a slovenských zoologických záhrad pre chov exotických vtákov bude realizovaná úprava chovného zariadenia pre tučniaky, ktorá ZOO vyjde na 16 597 eur. Opravu vo výške 13 277 eur si vyžiadal aj havarijný stav plechového senníka, ktorý je súčasťou areálu huculských koní. „Plechový senník už nezodpovedá podmienkam bezpečnosti pri práci, nakoľko je skorodovaný a strecha sa prepadáva," spresnil riaditeľ ZOO. Rozšírenie a rekonštrukcia chovného zariadenia pre surikaty a svište v sume 9 294 eur má prispieť k zlepšeniu chovu týchto malých cibetkovitých šeliem, ktorým sa v ZOO veľmi darí. Majú vytvorené dve chovné skupiny, z ktorých jedna sa v priebehu roka rozrástla o 8 jedincov. „Tento druh malých cicavcov patrí svojou neposednosťou k veľmi atraktívnym a obľúbeným expozíciám zo strany návštevníkov ZOO," dodal riaditeľ ZOO. Z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu sa rekonštrukcii v celkovej sume 6 000 eur podrobí aj amfiteáter.

Výstavba nových chovných zariadení
K zlepšeniu chovných podmienok a následne k zlepšeniu služieb ponúkaných košickou ZOO širokej verejnosti má prispieť aj výstavba nových chovných areálov. „ZOO Košice je zameraná najmä na chov zvierat euro-ázijského pôvodu. Z uvedeného dôvodu sme v rámci plánovaných investičných akcií naplánovali výstavbu chovného zriadenia pre svine divé, ktoré sú v našich podmienkach najviac rozšírené vo voľnej prírode. Zvieratá budú umiestnené v priestore lesa s prirodzeným potokom o veľkosti cca 5000m². Spomínaný priestor má ZOO vysporiadaný nájomnou zmluvou," povedal riaditeľ ZOO. Na výstavbu chovného areálu bolo vyčlenených 8 962 eur. Ďalším druhom z pôvodnej fauny, ktorý ZOO chová, sú vlky. V súčasnosti majú pomerne nevhodné podmienky pre chov, preto sa košická ZOO rozhodla vytvoriť im chovné priestory – zariadenie, ktoré bude vyhovovať ich etológii a velferu. „Dôjde k vytvoreniu takmer prirodzených podmienok – les, voda, kroviny, v ktorých tento druh žije. Priestory sú po legislatívnej stránke vysporiadané," dodal riaditeľ ZOO. Výstavba chovného zariadenia pre vlky bola vyčíslená na 9 958 eur. Jednou z priorít terajšieho vedenia košickej ZOO je aj výstavba chovného areálu pre jelene, ktorá bude stáť rovnakú sumu ako výstavba chovného zariadenia pre vlky. Podľa slov riaditeľa v chovnom areáli, ktorý má ZOO pre tieto zvieratá vyčlenený, sa nachádzajú všetky znaky vonkajšieho prostredia - voľnej prírody. „Priestor o veľkosti cca 3,5 ha ZOO vysporiadala v rámci nájomných zmlúv. Materiál na výstavbu oplotenia sme získali sponzorsky od firmy XCELL," informoval Štefan Kollár.

K zlepšeniu celkových služieb pre veľkých i malých návštevníkov košickej ZOO má prispieť aj naplánovaná výstavba detského ihriska v sume 16 600 eur a vybudovanie bufetov v hodnote 5975 eur. „Vzhľadom na každoročne sa zvyšujúci počet detských návštevníkov v našej ZOO, rozhodli sme sa začleniť do investičných akcií aj výstavbu nového ihriska. V dôsledku zvýšenej návštevnosti chceme dobudovať i reštauračné služby. Vo vlastnej réžii plánujeme vybudovať 4 bufetové stánky," doplnil riaditeľ ZOO.

Všetky spomínané investičné akcie bude košická ZOO realizovať vďaka schválenému kapitálovému transferu (vo výške odpisov) v celkovej výške 105 584 eur (3,18 mil. Sk) košickým mestským zastupiteľstvom.