Prejsť na obsah

Zišla sa komisia k aktivitám Košíc ako európskeho hlavného mesta dobrovoľníctva

Pod vedením viceprimátorky mesta Lucie Gurbáľovej sa v pondelok 28. januára uskutočnilo úvodné stretnutie komisie, ktorá bude až do decembra riešiť všetky dobrovoľnícke aktivity. V tomto roku sú Košice nositeľom titulu Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.  

V komisii sa budú stretávať zástupcovia Dobrovoľníckeho centra Košíc, Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, Košického samosprávneho kraja, Mesta Košice, košických veľkých i menších mestských častí, ale napríklad aj spoločností U. S. Steel Košice, alebo T-Systems Slovakia.   

„Máme veľmi dobre zloženú komisiu, lebo všetci jej členovia majú konkrétne a veľmi dobré skúsenosti s dobrovoľníctvom. Každý z nich na inej úrovni, s iným typom ľudí a v inej oblasti, takže to môže byť pre celé dobrovoľníctvo v meste veľmi inšpirujúce. Zhodli sme sa, že chceme spoločne hľadať k sebe cestu a rozprávali o aktivitách, ktoré by sme prezentovali v rámci tohto titulu,“ uviedla viceprimátorka.

Mesto chce v septembri v rámci týždňa dobrovoľníctva zorganizovať aj vôbec prvé stretnutie predstaviteľov dobrovoľníckych centier z miest, ktoré doteraz boli Európskymi hlavnými mestami dobrovoľníctva.

„Malo by to byť vo forme konferencie, kde by sme si mohli vymeniť vzájomné informácie a skúsenosti o tom ako dobrovoľníctvo funguje nielen v Košiciach, ale aj v iných európskych mestách. V najbližších dňoch ku všetkým aktivitám v rámci Európskeho hlavnému mesta dobrovoľníctva spustíme webovú stránku. Mesto je takisto pripravené na úzku spoluprácu s jednotlivými organizáciami, ktoré budú tieto dobrovoľnícke aktivity realizovať,“ skonštatovala.       

Podujatia k Európskemu hlavnému mestu dobrovoľníctva 2019 sa oficiálne začali 15. januára 2019 slávnostným ceremoniálom v košickom Kulturparku, kde primátor mesta Jaroslav Polaček privítal viacero hostí. Nechýbali medzi nimi starostovia košických mestských častí, poslanci Mestského zastupiteľstva Košice, predstavitelia akademickej obce, zástupcovia krajských inštitúcií a neziskových organizácii, ktoré sa významnou mierou zapájajú do dobrovoľníckych aktivít,  ako aj zástupcovia podnikateľského či IT sektora. Po odznení Európskej hymny a úvodnom slove primátora mesta sa prítomným prihovorila aj riaditeľka Európskeho dobrovoľníckeho centra v Bruseli Gabriella Civico, podpredseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Daniel Rusnák, riaditeľ Dobrovoľníckeho centra Košíc Martin Ištvan a predsedníčka Dobrovoľníckeho centra Košického kraja Miroslava Langerová.

Košice získali prestížny titul ako vôbec prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy, a ako šieste európske mesto v poradí. Titul udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013, ktorý bol Európskym rokom občianstva. Odvtedy toto významné ocenenie získala v roku 2014 Barcelona, o rok neskôr Lisabon, v roku 2016 Londýn. Potom nasledovalo írske Sligo a v roku 2018 to bol dánsky Aarhus, od ktorého teraz Košice prevzali štafetu.

Vedenie mesta Košice chce motivovať k tomu, aby sa dobrovoľníctvo vo všetkých jeho podobách stalo súčasťou každodenného života obyvateľov nášho mesta. Našou ambíciou zároveň je, aby sa Košice stali inšpirujúcim príkladom a zároveň lídrom dobrovoľníctva v krajinách strednej a východnej Európy. Ako nositelia tohto titulu by sme radi dosiahli aj  ďalší z našich cieľov. A tým je, aby široká verejnosť pochopila význam dobrovoľníctva v zmysle jeho neoceniteľného prínosu nielen pre Košice, ale aj pre celú našu spoločnosť,“ zdôraznil vo svojom príhovore v Kulturparku Jaroslav Polaček.

Podpredseda Košického samosprávneho kraja Daniel Rusnák zdôraznil, že budú podporovať rozvoj dobrovoľníctva a s ním spojeného organizácie nielen v Košiciach, ale aj v ďalších mestách kraja.

Na Zemplíne výborne funguje seniorské dobrovoľníctvo, na Tokaji je to zase firemné. Tento rok chceme vo väčšej miere rozbehnúť dobrovoľníctvo na Spiši, ktorý za ostatnými regiónmi trochu zaostával. Okrem toho je naším cieľom pritiahnuť do nášho kraja aj zahraničných dobrovoľníkov v rámci programu Erasmus +. Verím, že aj vďaka dobrovoľníctvu sa nám podarí rozhýbať náš kraj a zlepšiť aktivity ľudí, ktorí bez nároku na odmenu pomáhajú chorým, seniorom, či zdravotne hendikepovaným.“

Košice čaká v tomto roku pestrá mozaika významných podujatí, na ktorých bude práca dobrovoľníkov vítaná a potrebná. Košice sa už teraz pripravujú na tohtoročné Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF 2019, v júni sa v Košiciach začnú majstrovstvá sveta mužov i žien v hokejbale. V rámci tradičných osláv Dňa mesta Košice si pripomenieme 650. výročie vzácnej chvíle, keď Košice ako prvé mesto v Európe získalo 7. mája 1369 erbovú listinu od kráľa Ľudovíta Veľkého. Košičania si zároveň pripomenú aj 400. výročie smrti troch košických mučeníkov. Počas celého roka sa budú môcť záujemcovia podieľať v rámci desiatok dobrovoľníckych akcií aj na skrášľovaní nášho mesta a jeho okolia.