Prejsť na obsah

Židovské Košice

V Košiciach máme (skoro) všetko. Aj pamiatky i živých predstaviteľov jednej z najstarších kultúr na svete. Odkedy Rimania v r. 135 Židov rozohnali, nažívajú si rozptýlení po svete a tento ich vynútený lifestyle sa volá diaspóra. Napriek roztrúsenosti ani po 2 tisícročiach neprišli o svoje tradície a kolorit. Ako národ neasimilovali a ako náboženstvo (judaizmus) nekonvertovali. Prežili jedno z najväčších vyhladzovaní rás – holokaust. Kvôli tomu i kvôli ich humoru, hudbe a šikovnosti ich môžeme obdivovať aj v Košiciach.

Kedysi bol každý 5. Košičan - Žid. Po rímskych katolíkoch boli 2. najpočetnejším náboženským vyznaním v meste. Preto tu mali až 5 synagóg , bolo ich tu niekoľko prúdov: neológovia, ortodoxní, chasidi a status quo. Medzi Krmanovou a Zvonárskou aj v súčasnosti vyzerá najžidovskejšie v meste. Je tam najstaršia zachovaná synagóga, hneď vedľa aj modlitebňa, ktorá sa využíva i teraz, pravdepodobne najstarší židovský rituálny kúpeľ (mikve) na Slovensku, kóšer reštaurácia, byt rabína...

Košickí Židia mali šťastie, že mesto počas vojny pripadlo Maďarsku, ktoré na rozdiel od Slovenska riešilo židovskú otázku neskôr, a tak im osud pridal ešte rok života. Aj tak na jar 1944 odišlo z košickej železničnej stanice 5 transportov a 137 ďalších tadiaľ prešlo. V jednom z nich bol aj Elie Wiesel – budúci svetoznámy spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny. Späť do Košíc sa z koncentrákov vrátilo len asi 500 židov.

Málokedy sa dá dostať do synagógy či do mikve. Potulky mestom Košice Vám však odhaľujú aj tajomstvá ukryté múrmi. Keďže sa tentokrát vyberieme do židovských pamiatok, bude to výnimočne len v nedeľu (11. januára 2009). Miesto stretnutia sa nemení, ako vždy sa zrazíme pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 10). Kto si kúpi lístky vopred v Mestskom informačnom centre v OD Dargov, OD TESCO alebo na autobusovej stanici, bude ich mať za 1.5 € (45 Sk), kto až na mieste alebo v deň konania, za 1,99 € (59 Sk), poslušné detičky zaplatia len 0 €.

Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú o 8:30, 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a o 16:30 (slovensko-anglický turnus).
So Zoltánom Balassom o 10:30 po slovensky a 14:00 po maďarsky.
S Betkou Czimovou o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.

POZOR! Táto potulka je výnimočne len v nedeľu !

Ak máte radšej menšie turnusy, odporúčame 8:30 (Kolcun), 10:30 (Balassa), 14:30 (Czimová) a 16:30 (Kolcun). Naopak, napreplnenejší býva turnus o 10:00.


/Zdroj: Milan Kolcun/