Prejsť na obsah

Žiadosť o príspevok za ubytovanie pre Ukrajincov zabezpečia v Košiciach mestské časti

Všetku agendu súvisiacu s poskytovaním príspevkov pre ľudí, ktorí poskytujú ubytovanie ukrajinským utečencom v Košiciach oddnes zabezpečujú úrady 22 mestských častí (MČ). Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) podpísal zmenu Štatútu mesta Košice, na základe ktorej prešla táto činnosť podobne ako v Bratislave na MČ. 

„V oblasti zabezpečenia pomoci pre cudzincov vykonávajú MČ pôsobnosť obce pri poskytovaní príspevku osobám, ktoré poskytujú ubytovanie pre odídencov podľa osobitného predpisu,“ píše sa v jeho upravenom znení.

Za schválenie zmien  Štatútu mesta sa na dnešnom mimoriadnom on-line rokovaní mestského zastupiteľstva vyslovilo 26 z 30 hlasujúcich poslancov. Uplynulý týždeň takéto uznesenie podporilo 15 spomedzi 22 starostov MČ.

Mestské časti tak odteraz zastrešujú aktuálnu agendu týkajúcu sa poskytovania príspevkov, ktoré môžu dosiahnuť až sumu 1250 eur v závislosti od počtu prenajímaných izieb. Príslušnú mestské časti dostanú na ich vyplácanie zdroje od vlády.

Nárok na príspevok za ubytovanie ľudí z Ukrajiny s udeleným štatútom dočasného útočiska majú vlastníci bytov, rodinných domov alebo nepodnikateľské subjekty v Košiciach. Žiadosti je potrebné zaslať mestským častiam do 7. apríla (vrátane), ktoré ich majú vybaviť do 15. apríla. 

Mestské časti majú prístup aj do registra obyvateľov

Primátor zdôraznil, že mestské časti majú na rozdiel od mesta priamy prístup do registra obyvateľov a ministerstvo vnútra im dokáže sprístupniť svoje informačné systémy ohľadom registrácie cudzincov.

„Trochu sme zostali zaskočené reakciami starostov niektorých MČ, ktorí na jednej strane radi hovoria o tom ako chcú pomáhať, no realita bola v tomto prípade iná. Aj napriek rôznym názorom v diskusii sme však radi, že sa prijali takéto užitočné zmeny.“

Ako dodal, mesto ponúka každej MČ právny servis a pomoc v prípade nejasností. „Verím, že vďaka tejto vzájomnej pomoci dosiahneme spokojnosť všetkých ľudí, ktorí doposiaľ podali pomocnú ruku utečencom.“

Bližšie informácie vrátane všetkých podkladov a zmlúv je možné nájsť aj na stránke https://www.kosice.sk/mesto/lex-ukrajina-ubytovanie