Prejsť na obsah

Zaviazali sa znížiť skleníkový efekt

V polovici novembra sa v konferenčnej sále Britskej ambasády v Budapešti uskutočnil druhý ročník medzinárodnej konferencie o klimatických zmenách pod názvom Klíma priateľských miest a obcí priateľských ku klíme. Organizátorom podujatia bola britská ambasáda a Združenie miest a obcí priateľských ku klíme s odborným garantom – Maďarskou akadémiou vied. „Združenie vzniklo pred rokom s cieľom upriamiť pozornosť na väzby medzi zmenami klímy a každodenným životom a tiež na potrebu krokov miestnych samospráv. Nakoľko sa zdá, že medzinárodné a štátne inštitúcie nie sú schopné účinne riešiť tento problém," informoval nás Jozef Filipko, uvoľnený poslanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach poverený výkonom osobitných úloh a činností.

Košický protokol pre vodu v 21. storočí zožal úspech
Zástupca košickej samosprávy vo svojom príspevku oboznámil vyše 200 účastníkov seminára s dokumentom Košický protokol pre vodu v 21. storočí. „Mestské zastupiteľstvo v Košiciach ho schválilo pred tromi rokmi. Niektoré jeho časti boli zapracované do Environmentálneho interface projektu víťazného projektu Európske hlavné mesto. Protokol má ambíciu stať sa nástrojom pre mobilizáciu zainteresovaných po celom svete a riešiť problémy klimatickej zmeny. Po vypršaní platnosti Kjótskeho protokolu v roku 2012 svet hľadá nástroj, ako zabrániť klimatickej zmene. Prostredníctvom Enviromentalného interface sme svetu ukázali, že prostredníctvom novej kultúry pre vodu je možné lacnejšie efektívnejšie a bezkonfliktne predchádzať klimatickej zmene na lokálnej úrovni, a tým prispieť ku bezpečnej klíme planéty Zem. Košická komunita koná lokálne a myslí globálne," doplnil pri košickej prezentácii poslanca Michal Kravčík z MVO Ľudia a voda. O kvalite prezentácie svedčí i to ,, že organizátori sa rozhodli najbližšiu výročnú konferenciu uskutočnia k téme "voda". Ľudia sa o vodu zaujímavú zvyčajne vtedy, keď je jej nedostatok, alebo keď ich živelne ohrozuje. Podľa nášho názoru, je ale potrebné vytvoriť vo všetkých štátoch sveta také legislatívne prostredie, ktoré umožní, aby ľudia a ich komunity boli zodpovedné za ochranu využívanie i obnovu na svojom území," povedal Jozef Filipko

Účastníci podujatia prijali na záver Výzvu na vypracovanie spoločnej miestnej stratégie riešenia klimatických zmien. Primátori a starostovia zakladatelia a podporovatelia Združenia obcí priateľských ku klíme sa v nej zaviazali, že v budúcnosti budú venovať väčšiu pozornosť otázkam klimatických zmien. V tejto súvislosti navrhujú dbať o to, aby znížili skleníkový efekt. Odporúčajú vyžívať na jeho dosiahnutie merače spotreby elektriny, plynu, vody a tepla. „Konečným cieľom Združenia obcí priateľských ku klíme je, aby sme znížili produkciu skleníkových plynov na netto úroveň," doplnil poslanec MsZ v Košiciach.

Na druhom ročníku medzinárodnej konferencie o klimatických zmenách sa zúčastnili okrem iných aj britský veľvyslanec v Maďarsku Greg Dorey, veľvyslanec SR v Maďarsku Juraj Migaš, generálny konzul SR v Békéšskej Čabe – Ján Süli a zástupcovia obcí a miest zo Slovenska, ktoré sú členmi združenia InterKlíma Sk+Hu.