Prejsť na obsah

Zápis do 1. ročníka základnej školy

V základných školách sa v zmysle platnej legislatívy každoročne od 15. januára do 15. februára realizujú zápisy prvákov pre školský rok 2015/2016.

V zmysle Všeobecne záväzné nariadenie mesta Košice č. 108 o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách:

Zápis detí do 1. ročníka sa uskutoční v priestoroch všetkých základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Košice a to
a) v prvý piatok po 15. januári v čase od 14:00 hod. do 18:00 hod. a
b) v prvú sobotu po 15. januári v čase od 8:00 hod. do 12:00 hod.

Zápis do 1. ročníka v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa uskutoční v dňoch 16. a 17. januára 2015 (piatok-sobota).

Rodičia, alebo zákonní zástupcovia sú povinní zapísať deti, ktoré do 31. 8. 2015 dovŕšia šiesty rok veku.
Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý má trvalý pobyt na území SR, má povinnosť zapísať dieťa do základnej školy na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt v čase zápisu. Neprihlásenie dieťaťa sa považuje za priestupok, za ktorý možno uložiť pokutu do výšky 331,94 €.

Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a nie je u neho predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu 1. ročníka základnej školy, riaditeľ na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky alebo zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy. Súčasťou žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. O odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky alebo zaradení dieťaťa do nultého ročníka môže riaditeľ rozhodnúť aj na návrh materskej školy, na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník základnej školy.

Žiak plní povinnú školskú dochádzku spravidla v obvode, kde má trvalý alebo prechodný pobyt. Na žiadosť zákonného zástupcu žiaka a so súhlasom riaditeľa školy môže žiak plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole aj mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko. Riaditeľ tejto školy udelí predmetný súhlas s prihliadnutím na kapacitné možnosti školy až po umiestnení a uspokojení záujmu zákonných
zástupcov žiakov, ktorí majú trvalé bydlisko v školskom obvode základnej školy a mestskej časti.

Povinná školská dochádzka je 10 - ročná a trvá najdlhšie do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku.

Na zápis je potrebné dostaviť sa spolu s dieťaťom a doniesť si občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.


Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje údaje o dieťati:

■ meno a priezvisko
■ dátum narodenia
■ rodné číslo
■ miesto narodenia
■ národnosť
■ štátne občianstvo
■ trvalé bydlisko dieťaťa
■ v prípade žiadosti o odklad povinnej školskej dochádzky aj údaje o zdravotnom stave dieťaťa


Pri zápise žiakov do prvého ročníka ZŠ je potrebné zistiť počty žiakov prihlásených na povinne voliteľný predmet náboženská výchova alebo etická výchova pre nasledujúci školský rok, ktoré riaditeľ školy nahlási najneskôr do 15. 6. zriaďovateľovi školy.

Pri rozhodovaní je pre rodiča vhodné oboznámiť sa so správou o výchovno-vzdelávacej činnosti, ktorú je škola povinná každoročne zverejňovať. V nej nájde informácie o zameraní školy, mimoškolskej činnosti, ale aj jej rozpočet či kvalifikovanosť učiteľov.

Každá základná škola má vypracovaný  a schválený školský vzdelávací a výchovný program.
- Individuálne podmienky pre rozvíjanie nadania sa žiakom s intelektovým nadaním sú vytvorené v ZŠ Krosnianska 4, ktorá zabezpečuje vzdelávanie týchto žiakov vo všetkých ročníkoch.
- Na rozvoj výtvarného nadania a zručností sa špecializuje ZŠ Ľudovíta Fullu,  Maurerova 21.
- Športové zameranie je preferované hlavne na ZŠ Považská 12 – hokej a ZŠ Užhorodská 39 - futbal. V spolupráci so športovými klubmi prebieha tréningový proces vo futbale na ZŠ Požiarnická 3 a ZŠ Bruselská 18 a v hádzanej na ZŠ Bernolákova 16, basketbal a korčuľovanie na ZŠ Hroncova 23.
- Žiaci so zdravotným postihnutím sa môžu vzdelávať:
   *ZŠ Gemerská 2 v Košiciach je školou zameranou na výchovu a vzdelávanie žiakov so zrakovým postihnutím, s kompenzačnými učebnými pomôckami a špeciálnymi pedagógmi. Poskytuje odbornú a metodickú pomoc pre učiteľov, ktorí majú v triede zrakovo postihnutého žiaka, špeciálno-pedagogickú diagnostiku zrakovo postihnutého žiaka, materiály a oboznámenie sa s kompenzačnými pomôckami.
    *Základná škola Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II. 1 v Košiciach je bezbariérovou školou pre začlenených žiakov s telesným postihnutím, so špeciálnym pedagógom.
     *Základná škola Starozagorská 8 v Košiciach bude podľa záujmu od školského roka 2015/16 vzdelávať  v 1. ročníku žiakov so sluchovým postihnutím.


Informujte sa na škole osobne, telefonicky alebo počas Dňa otvorených dverí.

Prílohy

1. PDF 250,64 KB leták