Prejsť na obsah

Zápis detí do materských škôl na školský rok 2012/2013

Mesto Košice je zriaďovateľom 56 materských škôl a jednej základnej školy s materskou školou.

Prijímanie žiadostí na prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2012/2013

· Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole sa prijímajú deti v zmysle § 59 zákona č.245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle § 3 vyhlášky MŠ SR č.306/2008 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu.
· Spôsob prijímania detí do materskej školy upravuje vyhláška Ministerstva školstva SR (MŠ SR č. 308/2009 Z. z., ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole § 3.
· Riaditeľ materskej školy postupuje pri prijímaní písomných žiadostí od zákonných zástupcov v zmysle § 59 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 vyhlášky MŠ SR č. 308/2009 Z. z., ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole.

Termín a miesto podávania žiadostí:

· V zmysle vyššie uvedeného bude zápis detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice na školský rok 2012/2013 prebiehať v období od 15. februára 2012 do 15. marca 2012 (v pracovných dňoch).
· Termíny zápisu detí do jednotlivých materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice na školský rok 2012/2013 budú zverejnené na webovej stránke Mesta Košice www.kosice.sk v časti samospráva – školstvo - aktuality.
· Miesto a termín podávania žiadosti pre nasledujúci školský rok t.j. 2012/2013 zverejní riaditeľ po dohode so zriaďovateľom na budove materskej školy a inom verejne dostupnom mieste.
· Termín na prijímanie žiadostí musí byť v rozsahu najmenej 5 pracovných dní, z toho minimálne 1 deň v čase, ktorý presahuje obvyklý čas ukončenia pracovnej doby, a to v období od 15. februára 2012 do 15. marca 2012.
· Riaditeľ spolu s miestom a termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej školy. Miesto, termín podávania žiadostí a podmienky na prijatie dieťaťa do materskej školy riaditelia MŠ písomne oznámia Oddeleniu strategického rozvoja, referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice do 9. februára 2012.


Podmienky prijatia:

· Do materskej školy sa prijímajú deti priebežne alebo pre nasledujúci školský rok. Priebežne sa do materskej školy prijímajú deti vtedy, ak je v materskej škole voľná kapacita.
· Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijíma spravidla dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku.
· Výnimočne možno do materskej školy prijať dieťa po dovŕšení dvoch rokov veku, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky, vrátane kapacitných možností školy.
· Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky alebo mu bolo dodatočne odložené plnenie povinnej školskej dochádzky.
· Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku, dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a dieťa s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.
· Ostatné podmienky prijímania detí určí riaditeľ a po prerokovaní s pedagogickou radou školy zverejní na viditeľnom mieste.



Spôsob prijímania žiadostí a podmienky zápisu:

  • Riaditeľ materskej školy postupuje pri prijímaní písomných žiadostí od zákonných zástupcov v zmysle § 59 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov.
  • Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľovi.
  • Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do materskej školy je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
  • V prípade, že má dieťa rozhodnutie o dodatočnom odklade plnenia povinnej školskej dochádzky, zákonný zástupca ho pri zápise predloží riaditeľovi materskej školy spolu so žiadosťou o prijatie dieťaťa do materskej školy aj s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast .
  • Riaditeľ materskej školy môže vyhotoviť za týmto účelom pre zákonných zástupcov príslušný formulár, v ktorom môže požadovať informácie iba v rozsahu § 11 ods. 7 školského zákona (zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov), ktorý vymedzuje právo pre školy a školské zariadenia získavať a spracovávať osobné údaje a to:
o deťoch a žiakoch v rozsahu
      • meno a priezvisko,
      • dátum a miesto narodenia,
      • bydlisko,
      • rodné číslo,
      • štátna príslušnosť,
      • národnosť,
      • fyzického zdravia a duševného zdravia,
      • mentálnej úrovne vrátane výsledkov pedagogicko-psychologickej a špeciálnopedagogickej diagnostiky,
o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa alebo
      • žiaka (meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko, telefónny kontakt).



Zdroj: Ing. Henrieta Behinová
Oddelenie strategického rozvoja
Referát školstva, športu a mládeže MMK