Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

ZŠ Staničná bodovala na celoslovenskom kolo v prednese slovenskej rozprávky: Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

Pavol Emanuel Dobšinský - slovenský spisovateľ, folklorista, zberateľ ľudovej slovesnosti a rozprávok pôsobil ako evanjelický farár v maličkej obci Drienčany neďaleko Rimavskej Soboty, kde napokon 22. októbra 1885 aj zomrel a je pochovaný. Na jeho počesť sa v Drienčanoch na jeseň každoročne organizuje celoslovenská súťaž v prednese slovenskej rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Súčasťou jej X. ročníka sa po prvýkrát stal aj náš recitátor Jakub Ološtiak, žiak IV.B triedy ZŠ Staničná 13, ktorý dôstojne reprezentoval našu školu, mesto Košice ale aj Košický kraj.

Cieľom tejto súťaže bolo a je, viesť deti a mládež k hlbšiemu poznávaniu slovenskej rozprávky, objavovať krásy umeleckého slova a tým aj rodnej reči. Popularizovaním slovenskej rozprávky sa objavujú i vychovávajú recitátorské talenty.
Tento rok sa táto súťaž uskutočnila v obnovených priestoroch Gemerského osvetového strediska a to v Dome tradičnej ľudovej kultúry Gemer. Po súťaži, kde súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií, pred vyhlásením výsledkov navštívili Múzeum rozprávky so spisovateľom Petrom Glockom a potom ich čakala beseda so spisovateľkou Martou Hlušíkovou.

Za našu školu do celoslovenského kola súťaže postúpil Jakub OLOŠTIAK , ktorý v II. kategórii získal krásne 2. miesto. Srdečne mu blahoželáme.

Mgr. Ľuboslava Bozogáňová