Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

Základná škola, Staničná 13, Košice

... „Spomínanie pre budúcnosť"
                   „ Pamietacz dla przyszloszczi"
                                         „Erinnern fuer die Zukunft" ...


... „Huljet, huljet kinderlech", „Schoschana Jaacow", „Hungerik dajn kezele" zlomok piesní repertoáru, spájajúcich národy v spoločnom medzinárodnom projekte, ktorý sa konal v dňoch 13.-20. augusta 2015 v Krakowe – Piekarach.

Naša škola je súčasťou tohto projektu už 14 rokov. Mládež z Nemecka, Poľska a Slovenska tvorí 50 členný medzinárodný spevácky zbor, ktorý pomocou piesní v jazyku jiddisch a hebrejskom spoznáva pod umeleckým vedením dirigenta a hudobníka p. Manfreda Lemma z Wuppertalu, osud rodiny židovského stolára Mordechaja Gebirtiga na pozadí udalostí II.svetovej vojny.

Zvyky, tradície a história opísané v piesňach približujú mládeži minulosť - či budúcnosť, na ktorú nezabudneme! Prechádzky miestami židovskej štvrte Kazimierz, dojímavé miesto – Plac Bogaterów Getta, v časti Podgórze, kde sa rozhodovalo o živote a smrti, či Nowy Cmentarz Żydowsky, Synagoga Kupa, ulica Berka Joselewicsa a dom Mordechaja Gebirtiga, sú živou výpoveďou nedávnej doby. Podziemia Rynku Głównego – múzeum, ktoré nás zavedie až k vzniku obchodnej jantárovej cesty alebo Jagiellonská univerzita – miesto obrody ducha a mysle, starobylé Opáctvo Benedyktýnow w Tyńcu - to všetko dotvára kolorit zaujímavostí celého projektu. Náročné hodinu spevu vystriedali športové zápasy vo futbale a basketbale, či na tobogáne v bazéne.Večerné prechádzky po okolí boli výborným relaxom po náročnom štúdiu.
 
Mládež sa učí vzájomne komunikovať, čo mu pomáha aj tradičná Stadtrallye - Poznaj Krakow , využíva pritom už nadobudnuté jazykové zručnosti nemčiny, angličtiny, či francúzštiny. Počiatočná nedôvera, neznámo, novota, prekvapenie, či komunikačná bariéra sa počas spoločne strávených dní menia na jedno veľké PRIATEĽSTVO.

„Dobrý deň!" "Dzień dobry!" „Guten Tag!" „Hallo!" – ozývalo sa z každej strany, z úst mladých ľudí, ktorí počas nádherných ôsmich dní prelomili jazykovú bariéru, aby našli nových kamarátov, priateľov na ceste k spoločnému úspechu – koncertu v Muzeu Galicja, v Krakowe. Standing ovation a ruže vďaky za nezabudnuteľný umelecký zážitok boli najväčším poďakovaním za vynaloženú námahu.
 
Úsmev na tvári a slzičky šťastia boli predzvesťou blížiacej sa rozlúčky.

Za všetky krásne spomienky, čo nám ostali v srdci
ĎAKUJEME, DZIEKUJEMY, DANKESCHOEN!



21.08.2015 Košice
 
Mgr. Z. Meltzerová