Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

ZŠ Staničná na projektovom stretnutí v Provensálsku

Príprava mladej generácie do ďalšieho života je veľmi zodpovedná úloha. O potrebe študovať jazyky nikto nepochybuje, a preto ZŠ Staničná 13 ako jazyková škola vyvíja veľké úsilie v tom, aby sa spestrilo vyučovanie cudzích jazykov, zvýšila mnohojazyčnosť a medzikultúrne porozumenie v Európe.
 
Zapájame našich žiakov do medzinárodných projektov, kde majú možnosť použiť jazyk v bežnom živote. Od roku 2003 sa zapájame do projektu Socrates a neskôr Comenius. V projekte Comenius naši žiaci navštívili okrem iných krajín aj Francúzsko.

V čase od 09.04.2015 – 14.04.2015 PaedDr. Eva Pillárová, Mgr. Jana Bartošová a Mgr. Darina Lopatníková a 8 žiakov našej školy mali možnosť vycestovať do Digne Les Bains, mestečka neďaleko Álp. Škola, ktorú sme navštívili, pripravuje žiakov na budúce technické povolania. Je moderne vybavená, kde si študenti môžu vyskúšať rôzne moderné technológie.

V rámci nášho projektu, ktorý má názov – Budúcnosť Európy – očakávania našej mládeže, sme mali možnosť oboznámiť sa s medzinárodným projektom ITER na výskum alternatívneho zdroja energie. Na projekte pracujú vedci z krajín – USA, Rusko, Čína, Kórea, Japonsko a EU.
Kraj levandule a krásnej prírody bol pre nás zážitkom.
 
S našimi partnermi sme navštívili Marseille, mesto, ktoré bolo hlavným mestom kultúry spoločne s Košicami. Prezreli sme si pamiatky v meste a užili si zábavu na pláži, ktorá bola umelo vytvorená. Žiaci cez víkend spoločne s rodinami navštívili Aix en Provence, údolie Verdon a Avignon.
 
Naši žiaci prežili krásne dni so svojimi priateľmi a mali možnosť zažiť bežný rodinný život vo Francúzsku. Nikomu sa nechcelo ísť domov. Našli si nových priateľov, s ktorými sú v kontakte aj teraz. Možno je to začiatok celoživotného priateľstva.


Mgr. Jana Bartošová