Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

Najlepšia žiačka z francúzštiny je na ZŠ Staničná 13 v Košiciach

Po skvelom úspechu na Krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku sa ZŠ Staničná opäť ukázala v tom najlepšom svetle. Školu, ale i celý Košický kraj reprezentovala v kategórii 1A žiačka 7. B triedy, Sonia SABOVČÍKOVÁ.

Celoslovenské kolo Olympiády vo FJ sa konalo v dňoch 13. – 14. 4. 2015 v Bratislave. Súťaž zorganizoval Slovenský inštitút mládeže IUVENTA, ktorý zabezpečil pre súťažiacich nielen komfort počas samotnej súťaže, ale pripravil aj príjemný sprievodný program. Okrem návštevy historického centra hlavného mesta s francúzsky hovoriacim sprievodcom sa súťažiaci mali možnosť zúčastniť zábavných jazykových workshopov a spoznať nových frankofónnych rovesníkov.
 
Súťaž pozostávala zo šiestich častí: porozumenie hovoreného a písaného textu, gramatické a lexikálne cvičenia, tvorba vlastného písomného a hovoreného prejavu. Sonia Sabovčíková sa úloh hravo zmocnila a výsledky odbornej poroty len potvrdili jej komplexné vedomosti a zručnosti vo FJ. Za všetky úlohy získala 66 bodov, čo stačilo na to, aby porazila svoje konkurentky z iných krajov a umiestnila sa tak na 1. mieste vo svojej kategórii.
Okrem porotcov, súťažiacich a ich doprovodu sa slávnostného vyhodnotenia súťaže zúčastnil aj Michel POUCHEPADASS, radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť, zároveň riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku, z rúk ktorého si ocenení prevzali medailu, diplomy a vecné ceny. Toto výnimočné ocenenie patrí v prvom rade víťazke, no teší sa z neho aj celá škola – ako jediná na celom Slovensku sa totiž môže pýšiť najlepšou žiačkou francúzštiny!

Prílohy