Prejsť na obsah

Základná škola Staničná 13, Košice

Vo štvrtok, 12. septembra 2013, poctili našu školu svojou návštevou členovia Francúzskeho veľvyslanectva v Slovenskej republike.
Pascal SCALLER, atašé pre jazykovú spoluprácu, Alexandre GÉRAUT, referent pre jazykovú a vzdelávaciu spoluprácu a Sophie DAUZET, odborná referentka pre univerzitnú spoluprácu. Prijali pozvanie pani riaditeľky ZŠ Staničná 13 v Košiciach,
PaedDr. Evy PILLÁROVEJ a v priateľskej a otvorenej diskusii debatovali o aktuálnej situácii a podmienkach výučby francúzskeho jazyka na slovenských základných školách.

Faktom je, že až dve tretiny žiakov si vyberajú ako druhý cudzí jazyk nemecký jazyk, do popredia sa za posledné roky dostáva aj ruský jazyk, čo potláča do úzadia výučbu románskych jazykov, teda i francúzskeho jazyka. Ak si žiaci na základnej škole vyberú nemecký alebo ruský jazyk, je viac ako pravdepodobné, že na stredných školách budú pokračovať vo výučbe vybraného cudzieho jazyka, a teda aj na stredných školách záujem o FJ nenarastá.

Návšteva bola preto milo prekvapená z časovej dotácie vyučovacích hodín FJ na našej škole, ako aj so zavedením výučby FJ už na prvom stupni. Atašé vyhlásil, že sme jediná ZŠ na východnom Slovensku, ktorá doslova „žije francúzskym jazykom", čím ocenil nielen prácu našej pani riaditeľky, ktorá neustále zapája našu školu do národných i medzinárodných projektov podporujúcich výučbu FJ na škole, ale i prácu vyučujúcich FJ a snahu žiakov, ktorí sa ako jediní z východného Slovenska aktívne zapájajú do súťaží vo francúzskom jazyku organizovanými rôznymi francúzskymi inštitúciami.

Aj vďaka  iniciatíve  pani riaditeľky o posilnenie výučby FJ získala naša škola na celý minulý školský rok 2012/2013 francúzskeho lektora prostredníctvom európskeho projektu Comenius Asistent. Okrem toho sa na škole pravidelne koná Krajské kolo Olympirády vo FJ, ďalej sa pre žiakov uskutočňujú besedy s francúzsky hovoriacimi hosťami, žiaci navštevujú Francúzsku alianciu v Košiciach, vedú pravidelnú korešpondenciu vo FJ so žiakmi ZŠ v africkom Senegale a sú úspešní v mnohých súťažiach podporujúcich výučbu FJ (Olympiáda vo FJ; Literárna súťaž Noir et blanc; Spievaj po francúzsky a mnoho ďalších úspechov z minulých školských rokov).

Okrem diskutovania o francúzskom jazyku, o plánoch a pripravovaných projektoch, si návšteva prezrela aj priestory  školy a aj v tomto prípade ostala milo prekvapená z technického vybavenia nielen jazykového laboratória, ale i ostatných tried vybavených vlastným PC, dataprojektorom a E-beam tabuľami, ktoré modernizujú výučbu cudzích jazykov.

Avšak ani na našej škole nie je situácia s výučbou francúzskeho jazyka ideálna – len postupne zavádzame nové výučbové materiály pre žiakov, ktorí sa učia FJ, ale tento materiál (a materiál na výučbu FJ všeobecne) nie je dostatkový, jeho vyhľadávanie a objednávka stojí nielen nemalé financie, ale i dosť času, kým sa dostane medzi žiakov. Napriek tomu hostia z Francúzskeho veľvyslanectva ocenili prístup pani riaditeľky i vyučujúcich FJ a navrhli ďalšiu spoluprácu s našou školou. Vyjadrili podporu pre spoluprácu našej školy s francúzskym bilingválnym gymnáziom v Košiciach, prisľúbili pravidelnú komunikáciu o pripravovaných seminároch, súťažiach a podujatiach súvisiacich s francúzskym jazykom.

Pevne veríme, že aktuálna situácia ohľadom výučby FJ na slovenských školách sa pozitívne stabilizuje a že frankofónov bude z roka na rok pribúdať, a to nielen na našej škole! V každom prípade si neskutočne vážime návštevu Francúzskeho veľvyslanectva, vážime si prejavený záujem o našu školu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

Mgr. Viktória Mikitová, uč. FJ