Prejsť na obsah

Základná škola, Staničná 13, Košice

ZŠ Staničná na celoslovenskom finále recitačnej súťaže Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča opäť víťazne.

Recitačná súťaž Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča, ktorej celoslovenské finále sa konalo v Banskej Bystrici, vznikla pred štyrmi rokmi a za ten krátky čas sa etablovala medzi najprestížnejšie podujatia tohto druhu na Slovensku.

Našu školu, mesto Košice a celý Košický kraj reprezentovala Evka Sitárová, žiačka ôsmeho ročníka, ktorá opäť nesklamala a obsadila prvé miesto. Umelecký prednes je jej srdcovou záležitosťou už od 1. ročníka, kedy pani učiteľka Mgr. Ľuboslava Bozogáňová odhalila jej talent a systematicky ju pripravuje na recitačné súťaže. Neskôr začala navštevovať Základnú umeleckú školu, kde pod vedením Mgr. Evy Grohovej svoj talent ďalej rozvíja.

Súťaž, ktorú organizovalo vydavateľstvo Starproducion pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, sa konala v Cikkerovej sále v budove radnice. Organizátorkou a autorkou súťaže je Mária Reháková, ktorá v úvodnom slove zdôraznila význam tvorby umelca, pastora, ale aj filozofa Andreja Sládkoviča. Súťažilo sa v kategóriach mladší žiaci, starší žiaci, juniori a seniori.

Deväťčlennú porotu tvorili: Deana Jakubisková, Juraj Jakubisko, rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Matúš Oľha, herečka činohry divadla Andreja Bagara v Nitre Eva Pavlíková, spisovateľka Ivana Havranová, šéfredaktorka časopisu Slovenka Mária Miková a herec a moderátor Radoslav Kuric. Odborným garantom súťaže sa stal Juraj Sarvaš.

Na úspechy našej žiačky je hrdá aj pani riaditeľka školy PaedDr. Eva Pillárová a celý pedagogický zbor. Veríme, že nás i naďalej bude úspešne reprezentovať.

Mgr. Katarína Dubeňová, ZRŠ