Prejsť na obsah

Základná škola, Staničná 13, Košice

MARSEILLE – KOŠICE 2013
- jazykový výmenný pobyt na ZŠ Staničná 13, Košice


Košice spolu s francúzskym mestom Marseille boli partnerskými mestami v projekte Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013.
Počas celého roka sa v týchto mestách konali rôzne kultúrne podujatia – divadelné predstavenia, koncerty, výstavy, či literárne večery, prostredníctvom ktorých sa umenie dostávalo priamo medzi obyvateľov miest.

Začiatkom školského roka 2013/2014 našu školu oslovilo gymnázium Lycée Lumière, La Ciotat, Marseille so zaujímavým nápadom: prezentovať divadelné predstavenie o histórii mesta Marseille v Košiciach. Neváhali sme a pustili sme sa do príprav netradičného výmenného jazykovo-divadelného projektu, ktorého hlavným cieľom bolo zabezpečiť "une échange culturelle", teda akúsi kultúrnu výmenu medzi slovenskými a francúzskymi žiakmi.

Prvá fáza projektu prebehla v Košiciach, v dňoch 18. – 21. marca 2014, kedy do rodín našich žiakov pribudol jeden nový člen. Keďže do projektu sa okrajovo zapojili aj študenti zo slovinského Gimnazija Franceta Prešerna, hosťami našich žiakov boli nielen Francúzi, ale aj Slovinci.

Už od prvého dňa v Košiciach bol pre hostí pripravený zaujímavý program, počas ktorého si žiaci neustále preverovali a zároveň obohacovali svoje jazykové znalosti, ale aj kultúrne obzory:
- ubytovanie hostí v slovenských rodinách zaručene oživilo rodinné večery, počas ktorých mali hostia možnosť spoznať nielen členov hosťovskej rodiny, ale predovšetkým zvyky a spôsoby stravovania, ale i bežného chodu slovenskej domácnosti

- účasť na vyučovaní zase oživilo bežný deň v škole a hostia mali možnosť participovať priamo na hodine anglického či francúzskeho jazyka, ale aj dejepisu alebo geografie

- prehliadka historickej časti Košíc s francúzsky hovoriacou sprievodkyňou priniesla aj pre nás, Košičanov, zaujímavé informácie o pôvode a živote niektorých košických monumentov

- divadelné predstavenie MARSEILLE 2013... v kultúrno-spoločenskom centre Južan bolo príjemnou kultúrnou udalosťou nielen pre žiakov našej školy, ale aj pre širokú verejnosť

- výlet do Bardejovských Kúpeľov

- návšteva Kulturparku Košice bola potešujúcim zavŕšením oficiálneho programu, počas ktorého si hostia mali možnosť pozrieť nielen výstavné, divadelné, tanečné i koncertné sály, Steelpark, ale aj knižnicu, či literárnu kaviareň, ktoré sú tiež súčasťou tohto kultúrneho centra.

Hostia si však, samozrejme, neodriekli ani nakupovanie v nákupných centrách a spolu s našimi žiakmi a ich rodinami „ochutnali" aj večerné Košice.

Aj keď sa kde-tu objavila slza pri lúčení s novými francúzsko-slovinskými priateľmi, vedomie, že sa nevidíme poslednýkrát, nám rozžiarilo tváre. Druhá fáza projektu totiž pokračuje v máji 2014, kedy naši žiaci predstavia prezentáciu o histórii mesta Košice, ale aj o slovenských zvykoch a trádiciách, a to najskôr na pôde slovinského gymnázia v meste Kranj, potom v La Ciotat, Marseille vo Francúzsku.

Spracovala: Mgr. V. Mikitová