Prejsť na obsah

Základná škola, Postupimská 37, Košice

Detská vedecká konferencia - 10. 6. 2015

Detskú vedeckú konferenciu ako jednu z aktivít projektu Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ sa nám darí realizovať už siedmy rok. Od jej začiatku sme sa snažili spolu so žiakmi odstraňovať nedostatky a zlepšovať kvalitu podujatia. Jedným z ukazovateľov kvality je záujem žiakov prezentovať sa na tomto podujatí a ukázať svoje zručnosti v spracovávaní vedomostí do komplexnejšej podoby a preukázať aj komunikačné zručnosti. Druhý rok sa nesie konferencia pod názvom „Otvorme srdce poznaniu pre krajší a hodnotnejší život."

Pred siedmimi rokmi sa detskej vedeckej konferencie zúčastnili len žiaci piateho ročníka. Venovali sa téme: Abov všetkými zmyslami. Neskôr sme pridali aj tému: Európski rozprávkari a Pamiatky Unesco. Postupne sme zaraďovali do detskej konferencie aj vyššie ročníky a nové témy.
Žiaci šiesteho ročníka spájali vedomosti z biológie so statickým opisom. Opisovali vybrané zvieratá žijúce v biotope nášho regiónu alebo na iných kontinentoch. Siedmaci prezentovali témy z fyziky – meranie teploty. Spojili tiež vedomosti z geografie, občianskej náuky a etickej výchovy v téme Štruktúra obyvateľstva, kde porovnávali jednotlivé rasy a náboženstvá. Zároveň prezentovali aj morálne posolstvo tolerancie ľudí rôznej rasy a slobodu náboženského vierovyznania.

Žiaci ôsmeho ročníka prezentovali témy z literatúry a z geografie. V rámci geografie si zvolili tému Európa v číslach, kde porovnávali číselné údaje rôznych štátov, napríklad počet obyvateľov, dĺžku riek, dĺžku hraníc a pod. V rámci predmetu literatúra spracovali ukážky z prečítaného diela Malý princ, ktoré najviac ocenili spolužiaci prvého stupňa. Ukážky boli spojené aj s kreslením na interaktívnu tabuľu. Zapojili tak do svojej prezentácie aj samotných poslucháčov. Rovnako to bolo aj v prípade predchádzajúcej témy, kde prezentujúci dávali kontrolné otázky žiakom z obecenstva. Interakcia medzi prezentujúcimi a poslucháčmi bola novinkou v tomto ročníku. Deviataci porovnávali ceny vybraných výrobkov v internetových obchodoch.

Naša konferencia prebiehala aj tento rok nielen dopoludnia, ale aj popoludní pre rodičov. Snažíme sa aj týmto spôsobom zvýšiť záujem rodičov o dianie na našej škole.
Detská vedecká konferencia okrem primárneho cieľa prezentovať vedomosti a zručnosti žiakov, spĺňa aj ďalší cieľ, ktorým je zapojenosť do aktivity a spolupráca čo najviac pedagógov.
Veríme, že našu snahu, tvorivú prácu a výsledky detí prídete podporiť aj budúci školský rok.

Mgr. Katarína Benková
riaditeľka školy