Prejsť na obsah

Základná škola, Postupimská 37, Košice

Zážitkové vzdelávanie  "Tatranský geológ"

Malí geologóvia zo ZŠ Postupimská 37, Košice preskúmali v jeden februárový piatok Štrbské pleso, jeho glaciálny teda ľadovcový pôvod, horninu, z ktorej sú Tatry vytvorené a okolitú faunu a flóru. Teraz už každý vie, že naše slovenské Tatry vznikli alpínskym vrásnením a sú vytvorené zo žuly.

Každý videl na vlastné oči, že v Tatrách rastú ihličnaté dreviny ako smrek, jedľa a borovica a iba v našich najmenších veľhorách žije endemit a to je Kamzík vrchovský tatranský. Všetci sme sa naučili, že ľudia sa do Tatier chodia aj rekreovať teda lyžovať, sánkovať sa, šplhať sa na skaly, dýchať čerstvý vzduch, čiže odpočívať aktívnym prístupom, čo sme si vyskúšali aj na vlastnej koži. Spúšťanie na nafukovacích kolesách bola zábava, ale výstup na Hrebienok nám dal riadne zabrať.
 
Ku geologickej exkurzii sme pristupovali však veľmi zodpovedne, pred odchodom sme si zopakovali pokyny ku správaniu sa v Tatranskom národnom parku a dôsledne sme ich aj dodržiavali.
 
Ako to prežívali malí geológovia, si môžete prečítať v nasledujúcich príspevkoch:

"S pani učiteľkou Šalachovou sme išli na Štrbské pleso. Tam nám zadala prvú úlohu, aby sme našli žulu. Potom neskôr sme sa išli prejsť okolo Štrbského plesa. Neskôr sme išli na Dolný Smokovec, vyšli sme potom na Hrebienok a pozreli sme si ľadový chrám. Okolo tretej sme sa najedli a zišli sme dolu k autobusu. Cestou domov sme robili test, o tom čo sme sa naučili. Môj pocit bol taký, že som sa cítila super. Najviac sa mi páčil ľadový chrám". (Paťa, VI.A)

"Na výlet do Tatier sme sa veľmi tešili. Odkedy sme vedeli ,že ideme na výlet, dohadovali sme sa, čo si zo sebou zoberieme. Na začiatku výletu bolo sychravo, ale ani to nám nezabránilo obdivovať Tatry v plnej kráse. Naši učitelia nám dali za úlohu nájsť žulu. Pripadali sme si ako malí geológovia. Aby sme videli ľadový hrad , museli sme sa vyšľapať na Hrebienok. Bolo to také namáhavé , až sme v autobuse všetci spali. Po ceste sme sa ešte zastavili pozrieť si Štrbské Pleso. Cestou sme videli veľa náučných tabúľ. Pri každej sme sa zastavili a dozvedeli sme sa veľa nového. Výlet sa nám strašne páčil a už teraz si zháňame turistické topánky a balíme veci do ruksaku na ďalšiu turistickú akciu". (Aďka, Zuzka, Peťa, VIII. A)



Mgr. Katarína Benková
riaditeľka školy