Prejsť na obsah

Začiatok školského roka

Začiatok nového školského roka 2013/2014 je v pondelok 2. septembra 2013.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice  nastúpi do 36 základných škôl okolo 16000 žiakov, z toho do 1. ročníka  dve tisícky  prváčikov, do  57 materských škôl  nastúpi okolo 5000 detí.  Školy a školské zariadenia sú pripravené na privítanie detí a žiakov po dvojmesačných prázdninách.

Máme doma prváka?
 
Začiatok školskej dochádzky a fakt ako sa dieťa dokáže novým podmienkam prispôsobiť je akýmsi ukazovateľom pripravenosti dieťaťa na školskú dochádzku. Pre prváčika je nástup do školy často veľmi stresujúcou udalosťou. Dostáva sa do neznámeho prostredia a nevie, čo môže očakávať. Aj napriek tomu, že sa do školy pripravuje už veľmi dlhú dobu pred prvým septembrom a teší sa na školskú tašku a všetky tie vecičky, ktoré mu „museli" rodičia nakúpiť, je predsa len tento deň niečím výnimočný a hlavnú úlohu v ňom hrá on sám.

Čo čaká prváka:

- zmena prostredia,
- zmena pedagógov a vychovávateľov,
- strach z nepoznaného (či sa môže prihlásiť, vzdialiť na toaletu, vysloviť svoj názor, posťažovať sa, ak mu bolo ublížené, či zvládne dané úlohy, či si nájde priateľov, aká bude pani učiteľka, či sa bude môcť ešte hrať a pod.),
- strata kamarátov, ktorí nemusia spolu s ním nastúpiť do tej istej základnej školy,
 - nové náročnejšie povinnosti (napríklad písanie domácich úloh),
- zmena denného režimu (strata času na oddych - poobedný spánok),
 - prispôsobenie sa školským pravidlám, systému a požiadavkám (hlásenie sa, čakanie na vyvolanie, systém aktívnej pozornosti počas hodiny a čas oddychu počas prestávky a pod.),
- zmena sústredenia pozornosti (dieťa musí byť disciplinovanejšie, musí pozornosť sústrediť na učiteľa, reagovať na otázky, ktoré sú mu kladené, spoznávať a učiť sa nové poznatky,...),
- vydržať sústredene sedieť 45 minút,
- hodnotenie jeho výkonov, na ktoré nemuselo byť dieťa zvyknuté,
- dieťa sa musí naučiť byť sebestačné, organizovať si samo čas (čas zjesť desiatu cez prestávku, pripraviť si pomôcky a pod.).

Čo by mal budúci prvák vedieť?
 - samostatne sa obliecť a obuť,
- pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky na obuvi,
- samostatne sa najesť,
- samostatne sa obslúžiť na WC, umyť si ruky, spláchnuť a pod.,
- správne vyslovovať všetky hlásky,
- vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach,
- vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách,
 - spočítať predmety do "päť",
- interpretovať obsah krátkej rozprávky,
 - poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku,
- kresliť pevné a neroztrasené línie,
- nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi (hlava, krk, trup, ramená atď. postava je anatomicky správne rozložená),
- vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary,
 - poznať základné odtiene farebného spektra (červená, zelená, žltá, oranžová, fialová, atď.),
- orientovať sa v priestore, vie kde je "vpredu", "vzadu", "hore", "dole", "vpravo", "vľavo".

Zoznam školských potrieb, ktoré je nutné dieťaťu zabezpečiť pred nástupom do školy, by mal byť rodičovi predložený pri zápise do základnej školy. Každá škola môže mať vlastné požiadavky a špecifiká.

Čo robiť, ak žiak nezvláda prvý ročník?
 Ak sa u žiaka prvého ročníka základnej školy, ktorý nemal odložený začiatok povinnej školskej dochádzky a neabsolvoval nultý ročník základnej školy, v prvom polroku prvého ročníka dodatočne zistí, že nedosiahol školskú spôsobilosť, môže riaditeľ školy na žiadosť zákonného zástupcu rozhodnúť o dodatočnom odložení plnenia povinnej školskej dochádzky alebo o jeho zaradení do nultého ročníka.

Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s dodatočne odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník. Zaradenie do nultého ročníka je však možné len u detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.
Podrobnejšie informácie môžete získat na Centrálnom informačnom portáli rezortu školstva.

Link:
https://www.iedu.sk/zivotne_situacie/mame_doma_prvaka/Stranky/default.phpx

Odporúčame rodičom oboznámiť sa  s obsahom web stránky školy, ktorú bude dieťa navštevovať. Určite tam nájdu zaujímavé informácie.

Prílohy

1. 54,32 KB škola1
2. 136,74 KB škola 2