Prejsť na obsah

Začalo sa zasadnutie Stredoeurópskej únie technických múzeí

Primátor mesta Košice Ing. František Knapík dnes v podvečer prijal účastníkov tohto zasadnutia v budove Historickej radnice.
„Často sa zabúdame poďakovať ľuďom, ktorí zachraňujú a ochraňujú našu históriu. Vaša práca nás spája s našou vlastnou minulosťou, umožňuje nám poznať svoje korene a byť hrdí na to, že súvisíme s konkrétnymi historickými udalosťami. Z tohto pohľadu sa hodnota toho, čo robíte, nedá vyjadriť žiadnym číslom. Uvedomujem si koľko úsilia sa skrýva za zbierkami Vašich múzeí. Rovnako i to, koľkí ľudia zasvätili celý svoj život štúdiu exponátov a ich záchrane a ako málo úcty sa im za to dostalo,"
povedal vo svojom príhovore František Knapík. Hostia sa na záver krátkeho stretnutia podpísali do kroniky mesta.

Hlavným cieľom zasadnutia únie je vzájomne sa oboznamovať s poznatkami v oblasti dokumentácie a prezentácie vedy a techniky, výmeny skúseností v oblasti ochrany priemyselného dedičstva a vzájomná výmena výstav. Stredoeurópska únie technických múzeí bola založená v roku 1990 a jej zasadnutia sa konajú každoročne vždy v niektorom z členských múzeí. V Košiciach sa toto zasadnutie koná opätovne po trinástich rokoch. V únii sú zastúpené krajiny Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Srbsko a Slovenská republika. Súčasťou programu v Košiciach je odborná konferencia a viacero návštev expozícií Slovenského technického múzea na území mesta i Košického a Prešovského kraja. Zasadnutie Stredoeurópskej únie technických múzeí sa skončí vo štvrtok 3. októbra.

Foto: Šangala Marián