Prejsť na obsah

Z výzvy Ministerstva školstva získali viac ako 21 000 eur

Mesto Košice bude môcť v najbližších mesiacoch skvalitniť podmienky stravovacieho procesu v ďalších troch zariadeniach školského stravovania. V rámci výzvy Ministerstva školstva SR „Elektronizácia a revitalizácia zariadení školského stravovania 2009" získali Školská jedáleň Trebišovská, Školská jedáleň pri MŠ Družicova a Školská jedáleň pri ZŠ Belehradská spolu 21 200 eur (632 646 Sk)," uviedla Beáta Dzuríková z referátu správy škôl a školských zariadení Magistrátu mesta Košice.

Školská jedáleň Trebišovská, v ktorej sa stravuje viac ako 1200 stravníkov, získala maximálnu možnú výšku finančných prostriedkov - 13 200 eur (397 663 Sk) - udelenú na 1 projekt. Zlepšenie podmienok stravovacieho procesu by malo pocítiť aj 620 stravníkov Školskej jedálne pri ZŠ Belehradská, ktorá sa v rámci výzvy uchádzala o 5000 eur (150 630 Sk). Príspevok jej bol pridelený v požadovanej výške. Školská jedáleň pri MŠ Družicová, v ktorej sa stravuje 162 stravníkov žiadala od Ministerstva školstva SR 3300 eur (cca 100 000 Sk), pridelených jej bolo 3000 eur (približne 90 000 Sk).

Zakúpia nové vybavenie
Nenávratný finančný príspevok použijú zariadenia školského stravovania na skvalitnenie stravovacieho procesu a revitalizáciu školských jedální. „Získané finančné zdroje umožnia školským jedálňam zakúpiť nový stolový riad, pracovné stoly v kuchyni, nábytok do jedální, ale aj rekonštrukciu samotných pracovných priestorov, v ktorých sa pripravujú jedlá. Súčasťou projektov budú okrem toho aj rôzne sprievodné podujatia spojené s ochutnávkami jedál, ktoré pripravujú školské jedálne pre svojich stravníkov," povedala B. Dzuríková. Školské jedálne sa budú na projektoch podieľať 5 % spolufinancovaním.

Stravu si rezervujú aj cez web
Školská jedáleň Trebišovská v rámci projektu okrem revitalizácie svojho zariadenia zriadi aj svoju webovú stránku. „Stravníci tejto jedálne sa oveľa rýchlejším a komfortnejším spôsobom budú môcť prihlásiť alebo odhlásiť zo stravy," dodala Beáta Dzuríková.

Doposiaľ vždy uspeli
V rámci výzvy „Elektronizácia a revitalizácia zariadení školského stravovania 2009" bolo na MŠ SR predložených 676 projektov, čo predstavuje 15,8 % z celkového počtu zariadení školského stravovania v rámci Slovenskej republiky. Počet projektov, ktoré predložili školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí bolo 76,1%, samosprávnych krajov 16,1%, cirkví 3,1 % a fyzických alebo právnických osôb 1,6%. Z dôvodu formálnych nedostatkov (chýbali prílohy – rozpočet, čestné prehlásenia a iné nedostatky) bolo vyradených 175 projektov. Celková suma vyčlenená zo štátneho rozpočtu na realizáciu programu bola 810 530,- eur (cca 24 418 000 Sk). Podobné projekty sú vyhlasované MŠ SR každý školský rok. Doposiaľ sa do výzvy zapojilo vždy niektoré z 95 školských zariadení v územnej pôsobnosti mesta Košice a každý rok niektoré aj uspelo.