Prejsť na obsah

Wuppertálska návšteva

Stretnutie sa uskutočnilo o 10.00 hod. v Historickej radnici v centre mesta. Marek Vargovčák vo svojom príhovore ocenil najmä dobré partnerské vzťahy oboch miest.


„Založenie nášho partnerstva znamenalo vstup na politicky neznáme územie. Dnes žijeme ako partneri v zjednotenej Európe. Košice a Wuppertal sa za 25 rokov pričinili o významnú podporu dobrých susedských vzťahov medzi Spolkovou republikou Nemecko a Slovenskou republikou, čo podporovali aj bývalí primátori a neskôr prezidenti oboch krajín páni Johannes Rau a Rudolf Schuster. Početné aktivity organizované inštitúciami, organizáciami a súkromnými osobami sa zaslúžili o porozumenie a vzájomné pochopenie," citoval námestník košického primátora časť z vyhlásenia, ktoré pri príležitosti 25. výročia trvania partnerstva podpísali predstavitelia oboch miest.



Marek Vargovčák potom informoval prítomných hostí o aktuálnych udalostiach v meste, o tragickej dopravnej nehode autobusu v Chorvátsku i o víťazstve Košíc v kandidatúre na Európske hlavné mesto kultúry 2013.


Predseda Spolku priateľov Košíc vo Wuppertale Klaus Brausch vo svojom krátkom vystúpení kládol dôraz najmä na dobré a trvalé partnerské vzťahy Košíc a Wuppertalu.


Na stretnutí sa zúčastnili aj žiaci školy pre postihnuté deti na Opatovskej ceste v Košiciach, ktorá má svoju partnerskú školu vo Wuppertale.


„Vzdialenosť medzi našimi dvoma mestami je takmer 1500 kilometrov, ale každým stretnutím, aj takým, ako je toto dnešné, sa symbolicky o kúsok skracuje," povedal na záver námestník primátora Košíc.



Nemecká delegácia je na Slovensku od 5. augusta. Navštívila Bratislavu, Nitru a Banskú Štiavnicu, kde zorganizovala semináre Slovensko medzi Dunajom a Tatrou. Po návšteve Košíc a Spišského hradu odcestuje do poľského Krakova.