Prejsť na obsah

Významná konferencia zoológov v Košiciach

Košice sa na šesť dní stali dejiskom stretnutia popredných zoológov. Medzinárodná výročná konferencia Euroázijskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EARAZA) sa začala 1. júna v meste ktoré sa môže popýšiť najväčšou ZOO v strednej Európe. Konferenciu slávnostne otvorila viceprimátorka mesta Renáta Lenártová.

ZOO Košice na tomto rokovaní privíta 130 zástupcov zo 75 zoologických záhrad a odborných inštitúcií z 15 štátov Európy a Ázie. Účastníci 21. ročníka konferencie EARAZA sa budú zaoberať možnosťami ďalšieho rozvoja zoologických záhrad s dôrazom na chovateľstvo či vzdelávanie a neopomenú nové stavebné trendy. Eva Malešová zo ZOO Košice upriamuje pozornosť i na blok prezentácií na tému Zoologické záhrady ako turistické ciele ovplyvňujúce atraktivitu regiónu.

Členstvo košickej ZOO v EARAZE je veľmi významné z hľadiska chovu, záchrany vzácnych druhov zvierat a prináša i konkrétne možnosti zvyšovania odbornej zručnosti zoológov a odborného personálu. ZOO Košice vstúpila do asociácie len nedávno a preto je pre ňu možnosť usporiadať konferenciu v Košiciach veľkou výzvou.

Záštitu nad konferenciou prevzali minister Životného prostredia Peter Žiga a primátor mesta Richard Raši. Ten prijal účastníkov konferencie v Historickej radnici a nadšene s nimi diskutoval o možnostiach košickej ZOO. „Uvedomujem si dôležitosť tejto konferencie a som veľmi rád že naša ZOO nadväzuje partnerstvá na medzinárodnej úrovní. ZOO v Košiciach je obľúbeným miestom všetkých Košičanov a je nie len najväčšou v strednej Európe, ale bezpochyby aj jednou z najkrajších, čomu napomáha i snaha vedenia ZOO neustále napredovať," poznamenal primátor.