Prejsť na obsah

Vyhlásenie primátora mesta Jaroslava Polačeka k dnešnému brífingu niektorých košických starostov

Priznám sa, že som prekvapený a zároveň aj sklamaný z vyjadrení, ktorými sa dnes prezentovali niektorí starostovia mestských častí. Zrejme sú v našom meste jediní, ktorí nepochopili vážnosť situácie a svoje vlastné záujmy povýšili nad záujmy Košičanov.

Inak si totiž neviem vysvetliť, že požadujú od mesta peniaze, ktoré jednoducho nemáme. Vzhľadom na súčasnú situáciu, keď podľa prognóz Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a našich vlastných odhadov, bude nášmu mestu chýbať 40 miliónov eur, pripravujeme viaceré reštriktívne opatrenia. Rokujeme o nich vo vedení mesta, s odborármi, na Finančnom krízovom štábe a keď ich schválime, budeme o nich informovať verejnosť.

Tých 40 miliónov eur, ktoré musíme nájsť, je zhruba 20 percent celého rozpočtu mesta. Na druhej strane sme mestských častiam dočasne zaviazali na podielových daniach a účelových dotáciách necelých 11 percent z finančných prostriedkov, ktoré mali schválené v rozpočte na tento rok. Aj z toho vyplýva, že mesto musí pri porovnaní s mestskými časťami, či už percentuálne alebo celkovo, ušetriť podstatne vyšší objem finančných prostriedkov. V absolútnom číslach by finančný príspevok mestských častí k šetreniu zdrojov mesta predstavoval celkovo 1,6 milióna eur z chýbajúcich 40 miliónov. To sú štyri percentá, mesto musí hľadať zvyšok.   

Všetci sa musíme uskromniť

Výpadok príjmov kvôli dôsledkom koronavírusu sa dotkne prakticky každého Košičana, je teda logické, že sa musíme všetci uskromniť. Napriek tomu chcem aj spoločne so starostami naďalej hľadať možnosti, ako v tejto ťažkej situácii nájsť čo najlepšie riešenie pre nás všetkých.

V stredu o 8.00 hod. som mal s nimi naplánovanú videokonferenciu, no zmenil som svoj pracovný program a ponúkol im možnosť osobne prísť na magistrát ešte dnes o 13.00 hod. Chcel som sa oboznámiť s ich konkrétnymi výhradami a hľadať možnosti, aby naše finančné hospodárenie bolo čo najmenej postihnuté dopadmi súčasnej mimoriadne situácie kvôli koronavírusu.

Väčšina starostov to odmietla s tým, že majú iný program. Nikto z nás si neprial súčasnú situáciu, nikto ju nezapríčinil, ale drvivá väčšina z nás ňou trpí. Namiesto toho, aby počkali a debatovali sme spolu, sa rozhodli finančné problémy, ktoré sa žiaľ dotknú aj ich, riešiť prostredníctvom médií. Mrzí ma, že na mňa a magistrát útočia starostovia, ktorí sa nechcú zmieriť s tým, že aj oni budú musieť podobne ako celý svet začať šetriť a uskromňovať sa.

Veľmi si vážim prácu mestských častí, to bol aj dôvod, prečo v tomto roku sme pre nich v rámci rozpočtu vyčlenili najviac financií v histórii samosprávy v Košiciach. Žiaľ, vtedy sme ešte nevedeli, že príde koronavírus a aké negatívne finančné dôsledky prinesie. Aj po takomto pozdržaní finančných prostriedkov budú mať mestské časti pre svoj rozvoj viac financií, než tomu bolo kedykoľvek predtým. V porovnaní s rokom 2018 je to aj po spomínanej úprave až o 1 milión viac. 

Chcel by som apelovať na starostov, aby menej používali emócie, ale radšej zdravý rozum a zo súčasnej napätej situácie nevytýkali politický kapitál, ale mysleli na ľudí. V tejto chvíli musíme viac ako kedykoľvek ukázať súdržnosť a počas tejto mimoriadnej situácie neriešiť politiku.

Mesto musí zabezpečiť svoje každodenné fungovanie

To posledné čo teraz naše mesto potrebuje sú spory a osobné ambície časti starostov. Ak budeme všetci trpieť trochu, teda nielen mesto, ale aj mestské časti, ľahšie to zvládneme. Momentálne je pre nás najväčšou prioritou zabezpečiť každodenné fungovanie mesta ako je bezpečnosť v meste, verejné služby, odvoz komunálneho odpadu a pomoc seniorom ako skupine obyvateľom, ktorí sú momentálne najzraniteľnejšou skupinou obyvateľov. Zároveň musíme brať do úvahy, že sme druhý najväčší zamestnávateľ v Košiciach a máme zodpovednosť za osudy 6000 našich zamestnancov a ich rodín.

Situácia je naozaj vážna. Dnes predpoludním sme absolvovali stretnutie s riaditeľmi mestských podnikov a organizácií. Môžem napríklad spomenúť, že Riaditeľ ZOO už avizoval, že v súvislosti s výpadkom tržieb požiada mesto o finančnú výpomoc, pretože nemajú financie ani na krmivo pre zvieratá. Obrovské výpadky tržieb v rádoch miliónov eur má aj DPMK, ktoré takisto budeme musieť riešiť z rozpočtu mesta. Ohrozenú sú aj príjmy Mestských lesov z predaja dreva alebo BPMK z nájomného, ktoré sa zrejme takisto nepodarí nahradiť.

Prílohy

1. XLSX 22,92 KB Grafy