Prejsť na obsah

Vyhlásenie primátora Košíc Jaroslava Polačeka k Európskemu letnému festivalu mládeže EYOF 2021

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček dnes spolu s predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom a predstaviteľmi viacerých športových klubov v meste vystúpil na tlačovej konferencii k organizovaniu Európskeho letného festivalu mládeže (EYOF) v Košiciach v roku 2021. Tu je jeho vyhlásenie, ktoré na tlačovej konferencii prezentoval prítomným novinárom.

Mesto Košice túži dôstojne reprezentovať Slovensko. Chceme v Košiciach EYOF zorganizovať s úctou, ktorú si toto medzinárodné podujatie zaslúži. Košičania trvajú na tom, že po jeho skončení musí zostať v našom meste pridaná hodnota vo forme nových alebo zrekonštruovaných športovísk. Iba takéto investície môžu pomôcť lepšej budúcnosti športu v našom meste. Preto aj v týchto dňoch listom premiérovi Petrovi Pellegrinimu sme opätovne požiadali vládu, aby sa v dostatočnej miere spolupodieľala na financovaní výstavby športovísk, keďže predchádzajúce rokovania skončili zoškrtaním všetkých položiek na rozvoj športovej infraštruktúry v Košiciach.

Odmietame medializované vyjadrenia, že mesto nemá vyčlenené žiadne zdroje na EYOF. V schválenom rozpočte mesta na tento rok je suma 100-tisíc eur ako bežné výdavky na chod neziskovej organizácie, ktorá bude mať na starosti finančné a organizačné zabezpečenie EYOF. Takisto v programovom rozpočte je na EYOF vyčlenených dvakrát po 4 milióny eur v rokoch 2020 a 2021. Zároveň v tomto roku máme vyčlenených 2,4 milióna eur na podporu športu a činnosti mládežníckych športových klubov v meste, čo je oproti vlaňajšku až 60-percentný nárast. Navyše z rezervného fondu mesta pôjde až 2,7 milióna na zvýšenie základného imania v akciovej spoločnosti Košická futbalová aréna, ktoré sa použijú na ukončenie I. etapy výstavby futbalového štadióna.

Nechceme organizovať mládežnícku olympiádu v starých nevyhovujúcich halách a telocvičniach na výnimky, ale túžime po tom, aby EYOF bol impulzom pre rozvoj športovej infraštruktúry v meste. Mesto Košice a ani Košický samosprávny kraj (KSK) však bez peňazí nemôžeme realizovať také obrovské investície. DNES mesto Košice nemá žiadne poriadne projekty, štúdie, rozpočty alebo nebodaj stavebné povolenia či projektové dokumentácie k športoviskám pre EYOF. Máme zhruba dva roky na to, aby sme zabezpečili dôstojnú organizáciu podujatia na kvalitných športoviskách. Ich výstavba nás bude stáť podstatne viac financií ako by to bolo v prípade, ak by sa s dôkladnou prípravou a hlavne realizáciou EYOF začalo už v roku 2016, keď padlo rozhodnutie o pridelení jeho organizácie nášmu mestu.

Pri pretekoch s časom nás môžu zabrzdiť aj prípadné riziká pri verejných obstarávaniach alebo  nedostatočne pripravené projektové dokumentácie, stavebné firmy nemusia mať dostatočné kapacity a hrozia nám dodatky k zmluvám a navyšovanie peňazí na dokončenie investícií, aby boli hotové do začiatku EYOF. Príklad maďarského Győru, kde sa v roku 2017 takisto nestíhali dohodnuté termíny a niektoré stavby sa organizátorom po ultimátach ich zhotoviteľov výrazne predražili, je varovaním aj pre naše mesto. Nemôžeme dopustiť, aby z organizovania EYOF sa napokon pre mesto stala enormná finančná záťaž, ktorú budeme dlhé roky pociťovať v chýbajúcich investíciách do ďalších oblastí rozvoja mesta.

Všetci, ktorí sme zodpovední za fungovanie nášho mesta, si musíme určiť priority a rozhodnúť sa do čoho chceme investovať. Zadlženosť mesta je v súčasnosti na úrovni 28 percent bežných príjmov. Ak by sme si zobrali úver výlučne na EYOF, občania by sa nás mohli pýtať, prečo sme napr. tých 20 miliónov eur nedali radšej na dopravu, sociálne služby, zimnú údržbu, detské ihriská, zlepšenie vybavenia škôl alebo na výstavbu ciest či chodníkov.

Keďže už dlhšiu dobu je v Košiciach polemika, či má mesto do EYOF ísť alebo sa vzdať jeho organizácie, plánujeme poslancom na rokovanie Mestského zastupiteľstva predložiť dve alternatívy. Oni už rozhodnú ako ďalej bude v tejto otázke mesto postupovať. V prípade, ak vláda uvoľní Mestu Košice 30 miliónov eur na výdavky súvisiace s EYOF vrátane výstavby športovej infraštruktúry, ku ktorým bude v zmysle Memoranda garantovať poskytnutie 18 miliónov eur na výstavbu NTC, budem aj ja osobne žiadať poslancov, aby súhlasili s jeho organizovaním.

Programové vyhlásenie vlády hovorí o tom, že EYOF patrí medzi jej priority. A tak očakávame, že vláda rovnako poskytne pre KSK vo výške 10 miliónov eur na výstavbu atletického štadiónu a gymnastickej haly, ku ktorým KSK pridá 5 miliónov z vlastných zdrojov. Ak sa tak stane, všetci okamžite začneme pracovať na organizácii EYOF. Takisto veríme, že vláda dodrží svoj záväzok, že na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, kde budú bývať mladí športovci, dostanú univerzity v meste aspoň 20 miliónov eur tak ako o tom pôvodne uvažovalo ministerstvo školstva.

Ak tieto peniaze budú, verím, že poslanci mestského zastupiteľstva potvrdia uznesenie z roku 2016, ktorým sa naše mesto prihlásilo k organizovaniu EYOF. V takom prípade založíme neziskovú organizáciu, ktorá bude EYOF organizovať, zvolíme členom jej orgánov a začneme prijímať zamestnancov.

Ak sa vláda rozhodne nepodporiť organizovanie EYOF finančnými zdrojmi do rozvoja športovej infraštruktúry, navrhneme zrušenie spomínaného uznesenia Mestského zastupiteľstva z roku 2016 a predstavíme aktualizovaný Akčný plán rozvoja športu na ďalšie 4 roky. V ňom podrobne popíšeme ako by sme investovali 10 miliónov eur do výstavby a rekonštrukcie športových hál a ihrísk v meste ako by boli napr. výstavba multifunkčnej haly, či rekonštrukcie Angels Arény alebo Hádzanárskej haly Slavomíra Šipoša. Na konci poslanci rozhodnú, aké stavby sa budú realizovať.  V tomto prípade by polovica finančných zdrojov bola z úveru mesta a druhú by sme vykryli z prostriedkov mestského rozpočtu.

V niektorých médiách som si prečítal, že Mesto Košice vraj nekomunikuje s kompetentnými ľuďmi, ktorí majú čo povedať do organizácie EYOF. Zhrniem len to, čo sme urobili v uplynulých dňoch. Už v decembri sme otvorili problematiku financovania s predstaviteľmi SOV, kde sme skonštatovali, že neexistujú žiadne finančné záruky na organizovanie projektu. 9. januára sme zaslali list na Úrad vlády so žiadosťou o garanciu finančných záruk potrebných pre organizovanie EYOF.

Vo februári sme dostali odpoveď, ktorá nás neuspokojila. Preto sme spoločne so županom Trnkom opätovne oslovili premiéra, ktorý delegoval riešenie podpory EYOF na podpredsedu vlády zodpovedného za investície. Ten napriek tomu, že je Košičan a sám má dobrý prehľad o biede a lesku športovísk v našom meste, nás v boji o ďalšie finančné prostriedky do športovej infraštruktúry nepodporil.

Keďže sme sa s takouto odpoveďou vlády SR nechceli zmieriť, uplynulý piatok sme opätovne zaslali listy premiérovi Pellegrinimu so žiadosťou o prehodnotenie tohto postoja a o osobné stretnutie. V piatok sme spustili do prevádzky webstránku www.sancapresport.sk, kde sa všetci záujemcovia mohli dozvedieť bližšie informácie o EYOF 2021 v Košiciach a podpísať sa pod výzvu Vláde SR, aby našla finančné prostriedky pre rozvoju športovej infraštruktúry a dôstojné zorganizovanie EYOF v Košiciach.

Medzitým sme uplynulý štvrtok absolvovali konferenčný hovor s predsedom Slovenského olympijského výboru Antonom Siekelom. Keďže som od svojho nástupu do funkcie v pravidelnom osobnom alebo telefonickom kontakte s pánom Siekelom, prekvapuje ma vyhlásenie SOV o údajnej nekomunikácii zo strany mesta.

V pondelok a dnes sme absolvovali dve stretnutia s predstaviteľmi športových klubov v našom meste. Tí sa jednoznačne vyjadrili, že sú za to, aby mesto zorganizovalo EYOF, ale všetci od začiatku podporujú toto podujatie, keďže očakávajú že to prinesie rozsiahle investície do športovej infraštruktúry v meste Košice. Ale o tom vám už zrejme tu na tejto tlačovej konferencii povedia aj sami. Ja s nimi zdieľam túto ich túžbu po nových športoviskách a verím, že aj týmto spoločným apelom na vládu budeme úspešní.