Prejsť na obsah

Víťazný projekt OMEP ROVNOSŤ PRE UDRŽATEĽNOSŤ ZA REGIÓN EURÓPA: „VŠETKY DETI SVETA“

Svetová organizácia pre predškolskú výchovu (OMEP) je mimovládna organizácia, ktorá bola založená v roku 1948 v hlavnom meste vtedajšieho Československa v Prahe. Počas uplynulých 60 rokov sa jej činnosť rozšírila na všetky kontinenty sveta.

Jej úlohou je podpora a ochrana detí, starostlivosť, výchova a vzdelávanie detí od narodenia do ôsmich rokov. OMEP má status konzultanta pri UNESCO, UNICEF -e, Komisii OSN pre ekonomickú a sociálnu zmenu a pri Rade Európy. Každoročne sa koná zasadnutie Svetovej rady OMEP -u, ktorú tvoria reprezentanti všetkých členských krajín. Raz za tri roky sa schádza Svetové zhromaždenie, ktoré je najvyšším orgánom rozhodujúcim o stanovách a politike činnosti organizácie. Na tomto zhromaždení sa z návrhov z jednotlivých členských štátov volí prezident svetového výboru i regionálneho výboru OMEP. Svetový OMEP má 72 členov (72 členských štátov) a člení sa na 5 regionálnych organizácií OMEP - Afrika, Európa (24 krajín), Latinská Amerika, Ázia a Pacifik, Severná Amerika a Karibik. Svetovou prezidentkou je od 1. 1. 2014 Dr. Maggie Koong (Čína). Prezidentom regiónu Európa je Assistant Proffesor Nektarios Stellakis (Grécko). Regionálna sekcia OMEP je zložená z národných výborov jednotlivých členských štátov. Predsedom Slovenského výboru OMEP je od roku 2005 PaedDr. Monika Miňová, PhD.

Posledných 5 rokov prebieha projekt ESD (Education for Sustainable Development in Education). Tento školský rok bol zameraný na ESD (Equality for sustainability) rovnosť medzi deťmi a výchovno-vzdelávacie aktivity, predchádzajúce diskriminácií. Už piaty rok aj Materská škola, Obrancov mieru 16, Košice, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice, prostredníctvom PhDr. Jarmily Sobotovej, riaditeľky MŠ a Jany Džuberovej učiteľky MŠ realizuje aktivity ESD. Tento rok boli uskutočnené aktivity spracované do správy, ktorú materská škola zaslala SV OMEP (Slovenský výbor OMEP). SV OMEP vybral aktivity materskej školy, ktoré s deťmi robili, ako najlepšie za celé Slovensko a zaslal správu Európskemu výboru OMEP. Európsky výbor OMEP -u vybral aktivity Materskej školy, Obrancov mieru 16, Košice, ako najlepšie za celú Európu.

Začiatkom júla 2014 (od 1. do 5. júla 2014) sa Jana Džuberová (autorka) a Jana Bakalárová (učiteľka) na pozvanie svetového predsedníctva OMEP zúčastnili svetovej konferencie OMEP v Corku v Írsku, kde prezentovali vybrané aktivity k ESD. Z celého sveta boli vybrané 4 projekty k ESD: Chile, Keňa, Austrália a Materská škola Obrancov mieru 16, Košice, Slovensko.

Škola spracovala návrh projektu ESD (Equality for sustainability), ktorý bol zameraný na získanie multikultúrnej kompetencie detí s cieľom poznania rozdielov medzi rôznymi ľuďmi s akcentom na ich akceptáciu a vylúčením diskriminácie a segregácie. Je potrebné už u malých detí rozvíjať pocit spolupatričnosti, akceptácie, empatie a pozitívneho vnímania odlišnosti.

Projekt ESD bol zameraný na aktivity, podporujúce práva dieťaťa, uvedené v Deklarácii práv dieťaťa.
Cieľmi a zámermi projektu bolo:
· Poznávať, rozlišovať a akceptovať ľudí s rôznou farbou pleti.
· Poznávať rôzne kultúry národov a spôsob ich života.
· Akceptovať odlišné návyky vrátane stravovania.
· Zhodnotiť vlastné skúsenosti so spolužitia s deťmi iných kultúr v triede.

Projekt bol koncipovaný na jeden školský rok v konkrétnej triede 5 - 6ročných detí. Dôvodom výberu témy projektu bola skutočnosť, že v danej triede sa nachádzajú detí rôznych krajín sveta - Jemen, Afganistan, Vietnam. Tieto deti pochádzajú z iného kultúrneho prostredia a zázemia, kde vyznávajú inú vieru, majú iné kultúrne a stravovacie návyky a zvyky. V triede sú deti, ktoré majú rôzne druhy zdravotného znevýhodnenia – biologické problémy s vylučovaním, zákaz jedenia niektorých druhov potravín. Sú tam aj deti, ktoré vyrastajú v náhradnej rodine a sú to rómske deti. Znevýhodnenie väčšiny spomínaných detí je jazyková bariéra lebo všetci nevedia dobre rozprávať spisovným jazykom.

Projekt bol rozpracovaný do aktivít, zameraných na práva:
Právo na rovnosť bez rozdielu rasy, náboženstva, pôvodu, postavenia.
Právo na meno.
Právo na výživu, bývanie a zdravotnú starostlivosť.
Právo na lásku, porozumenie, starostlivosť.
Právo na hru.
Právo na ochranu pred zanedbávaním, krutosťou a využívaním.
Právo na ochranu pred diskrimináciou a na výchovu v duchu znášanlivosti, mieru a bratstva.

Naša aktívna účasť na konferencii pozostávala prezentácie realizácie projektu ESD v MŠ Obrancov mieru 16, Košice a z posteru, na ktorom boli uvedené základné informácie a fotografie z aktivít detí.

Bola pre nás veľká česť, že sme mohli prezentovať prácu v našej materskej škole a tým aj vyzdvihnúť svoje mesto Košice, Slovenskú republiku a Európu.

Prezentáciou sme vyzdvihli skutočnosť, že sa materská škola nachádza v meste Košice, ktoré je už historicky a aj súčasne multikultúrnym mestom, kde vedľa seba žijú v mieri ľudia rôznych národností i vierovyznaní.

Leader svetového projektu profesor John Siraj-Blatchford vysoko ocenil úroveň prípravy a originalitu kvalitu spracovania projektu, jeho vysokú aktuálnosť a požiadal autorky projektu o jeho pokračovanie a prezentáciu na svetovej konferencii OMEP, ktorá sa bude konať v roku 2015 vo Washingtone, USA.

Na záver konštatujeme, že projekt, jeho prezentácia i poster bol obsahovo unikátny a jediný, zameraný na konkrétne práva detí a vzbudil záujem mnohých účastníkov konferencie z celého sveta.


Košice 07.07.2014

Spracovala:
PhDr. Jarmila Sobotová, riaditeľka materskej školu Obrancov mieru 16, Košice
Jana Džuberová, učiteľka materskej školy Obrancov mieru 16, Košice, (od 1.7.2014 riaditeľka materskej školy Oštepová, Košice)

Prílohy