Prejsť na obsah

Viceprimátor Mikuláš Čečko prijal pokutovaného občana

Námestník primátora mesta Košice Mikuláš Čečko pozval a prijal dnes na neformálnom stretnutí na magistráte pána Radovana Zámborského zo sídliska Dargovských hrdinov. Ide o občana, ktorého mestská polícia v júni tohto roka pokutovala za priestupok znečisťovania verejného priestranstva, keďže bez povolenia maľoval čiary na parkovisku na Benádovej ulici. Pán Zámborský to robil s dobrým úmyslom, aby autá parkovali organizovane, čím by sa vytvorilo viac miest. O prípade informoval nedávno denník Korzár (http://korzar.sme.sk/c/5043537/domalovanie-parkoviska-prekazili-policajti.html).

„Vašu občiansku iniciatívu oceňujem. Za takmer 20 rokov pôsobenia v komunálnej politike som sa s takým prípadom nestretol. O to viac ma mrzí, že vaša pozitívna aktivita, ktorá si zaslúži skôr verejné uznanie, skončila, naopak, pokutou. Bola by škoda, keby ste pre túto nepríjemnosť na samosprávu zanevreli a nepokračovali vo vašich občianskych aktivitách, samozrejme, už v súlade so zákonom. Držím vám palce, aby ste svojou pozitívnou iniciatívou inšpirovali aj svoje okolie," adresoval viceprimátor Mikuláš Čečko pánovi Radovanovi Zámborskému.

Ten reagoval, že na mestských policajtov sa nehnevá, tí boli podľa neho korektní a uložili mu pokutu len 10 eur, teda na dolnej hranici, avšak viac mu je ľúto, že niekto naňho zavolal políciu, no berie to športovo.

„Ak by ste sa boli na magistráte informovali vopred, iste by sme vám boli vysvetlili, že maľovanie čiar na parkovisku môže realizovať iba špecializovaná firma s povolením. Vzhľadom na aktuálnu finančnú situáciu mesta i s ohľadom na súčasné poveternostné podmienky a pokročilé ročné obdobie už v tomto roku nie je možné zabezpečiť vykonanie vodorovného dopravného značenia na parkovisku na Benádovej ulici, ale radi by sme to v rámci našich možností zrealizovali budúci rok. Nebránime sa ani iniciatívam mestských častí, ktoré by mali záujem o prevzatie niektorých parkovísk do svojej správy, vrátane zabezpečovania vodorovného dopravného značenia vo vlastnej réžii,"
uviedol námestník primátora, pričom obyvateľovi Furče odporučil do budúcnosti, aby sa s akoukoľvek ďalšou občianskou iniciatívou pokojne kedykoľvek obrátil na mestskú časť alebo mesto.

„Ak by ste mali záujem, v rámci ´kompenzácie´ vás pozývam na pivo a môžeme tam spolu prebrať aj iné témy, ktoré vás ako občana trápia s ktorými by sme vám mohli pomôcť,"
s úsmevom ponúkol viceprimátor pánovi Zámborskému, ktorý nevylúčil, že ponuku využije.

Radovan Zámborský sľúbil, že „partizánsky" maľovať čiary na parkovisku už nebude. Vyjadril sa, že považuje za potrebné a dôležité, ak sú občania s niektorými vecami nespokojní a chcú niečo dosiahnuť alebo zmeniť, aby sa prestali spoliehať len na pohodlie svojho domáceho kresla a diaľkový ovládač od TV, ale aby sa so žiadosťou obrátili na úrady, poslancov a začali využívať aj svoje zručnosti, schopnosti a vedomosti. „Dúfam, že to bude mať pozitívnu odozvu u ďalších občanov. Verím, že sa ako občania dopracujeme k hmatateľným výsledkom šikovnosťou svojich rúk, samozrejme, aj s pomocou nášho mesta," zhodnotil po stretnutí s viceprimátorom aktívny Furčan.