Prejsť na obsah

Vernisáž výstavy Animaliter

Výstavu pod názvom ANIMALITER tvoria ilustrované knihy z rôznych európskych miest od ich zrodu až po 21. storočie so zreteľom na tému hovoriace zvieratá. Obsahuje diela patriace ku kultúrnemu dedičstvu, ale aj súčasné diela. Výstava putuje po ôsmich európskych mestách (Košice, Štrasburg, Brno, Praha, Debrecín, Varšava, Arad, Barcelona) od septembra 2008 do októbra 2009.

Táto výstava je jednou z hlavných aktivít medzinárodného projektu s rovnomenným názvom Animaliter, ktorého cieľom je poukázať na rozmanitosť ilustračnej tvorby v Európe počas stáročí cez tému hovoriace zvieratá, podporiť ilustrátorov, výmenu diel a skúseností medzi starými a novými členskými krajinami.

V rámci projektu sa v druhom najväčšom meste na Slovensku uskutoční okrem medzinárodnej putovnej výstavy aj žiacka výstava na tému Animaliter, ktorú organizuje Škola úžitkového výtvarníctva, v spolupráci s mestom Košice. Zúčastnia sa na nejvybrané školy výtvarného zamerania: ZUŠ Kováčska, ZUŠ Irkutská, Gymnázium S. Máraiho v Košiciach - výtvarná trieda a ŠÚV v Košiciach. Výstavy potrvajú do 25. marca 2009.

Hlavným organizátorom celého projektu je mesto Štrasburg. Projekt je organizovaný s podporou Európskej Komisie a financovaný z európskeho Kultúrneho programu 2007-2013. Okrem Košíc sa doň zapojilo ďalších 7 európskych miest. Mesto Košice na projekte participuje ako pridružený partner. Podieľalo sa na príprave zabezpečenia účasti umelcov na medzinárodnom workshope ilustrácií v meste Arad, vedenom profesionálnymi umelcami a určenom pre študentov stredných a vysokých škôl zúčastnených krajín. Účastníci workshopu tvorili ilustrácie k rozprávkam jednotlivých krajín. V septembri sa na výmene knihovníkov zúčastnili pracovníci Knižnice pre mládež mesta Košice.Vyvrcholením celého projektu bude vydanie Európskej ilustrátorskej revue s cieľom podporiť a šíriť ilustračnú tvorbu v Európe.