Prejsť na obsah

Veľtrh environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA

Riaditelia a učitelia materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti
mesta Košice reprezentovali mesto na Veľtrhu environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA

Slovenská agentúra životného prostredia, Centrum environmentálnej výchovy a vzdelávania zorganizovalo XVI. ročník Veľtrhu environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA, ktorý bol spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného projektu Životné prostredie, projektu Osveta, práca s verejnosťou ako podpora pri riešení environmentálnych záťaží. Veľtrhu, ktorý sa konal v dňoch 17. - 19. októbra 2013 v priestoroch Hotela ROYAL, Látky sa zúčastnilo okolo 150 záujemcov.

Z Košíc to boli riaditeľky a učiteľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice konkrétne:                 Obrancov mieru 16, Obrancov mieru 20, B. Němcovej 4, Park mládeže 4, Dénešova 53, Poľná 1, Jenisejská 24 a Družicová 5.

Program podujatia zastrešila téma environmentálnych záťaží. Počas troch dní ponúkol takmer 40 rôznych prezentácií, exkurziu na rekultivovanú skládku odpadu. Veľtrh otvorila večerná prednáška Dr. Vlasty Jánovej z MŽP SR, ktorá účastníkov vtiahla do problematiky enviro-záťaží a pútavo zdôvodnila, prečo táto téma patrí aj do školských lavíc. Počas druhého večera si ocenenia prevzali školy s najnižšou ekologickou stopou vo svojej kategórii a učitelia úspešní v súťaži Hodina s ekostopou. O kultúrne osvieženie a zážitok sa postarali tóny tradičných hudobných nástrojov Slovákov – fujary a heligónky. V spoločnej tvorivej dielni si účastníci vytvorili symbol podujatia, šišku z odpadových materiálov.

Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa zúčastňujú Veľtrhu pravidelne, niektoré už od jeho začiatku a získavajú rôzne ocenenia. Školy sa prezentovali postermi s ukážkami práce škôl v oblasti environmentálnej výchovy a prednáškou ,,Aby sa Zem usmievala", ktorú prezentovala Henrieta Belánová, riaditeľka MŠ Poľná 1, Košice. Riaditeľka MŠ Jenisejská 24, Košiciach Margita Jančišinová sa Veľtrhu zúčastnila pätnásťkrát a za tie roky sa jej materská škola zúčastnila viacerých projektov, za ktoré získali ocenenia. Riaditeľka MŠ Obrancov mieru 16, Košice PhDr. Jarmila Sobotová sa zúčastnila Veľtrhu štrnásťkrát a na takmer všetkých ročníkoch prezentovala práce materských škôl z Košíc prezentáciami s prednáškami.

,,V rámci projektov ŠIŠKY sa na školách vytvorili bylinné špirály, komposty, počítali ekologické stopy školy, realizovali projekty triedenia druhotných surovín a plnili úlohy v rámci environmentálnych aktivít. Celkovo sa materské školy z Košíc aktívne zúčastňujú Veľtrhu v najväčšom počte v rámci účastníkov jednotlivých miest z celého Slovenska a získavajú rôzne ocenenia v rámci enviro programov z celého Slovenska" uviedla riaditeľka Materskej školy Obrancov mieru 16 PhDr. Jarmila Sobotová. .

Každoročne sú súčasťou Veľtrhu prednášky, prezentácie a postery, na ktorých sú vystavené práce detí, fotografie z enviro aktivít a písomné záznamy z týchto aktivít s akcentom na prínos do pedagogickej práce školy. Materské školy z Košíc sa ich vždy zúčastňujú. Deti sú vedené k poznaniu a ochrane prírody a životného prostredia. Mnohé aktivity sa konajú v spolupráci s rodičmi, čím prispievame aj k environmentálnemu vzdelávaniu rodičov. Veľtrhy sa stále konajú v environmentálnych strediskách v lone prírody. Súčasťou Veľtrhu je aj aktivita, ktorá je zameraná na aktívne poznávanie prírody, biotopu, rizík a možností udržateľnosti životného prostredia. Tohto roku sme účastníci navštívili asanovanú skládku. Veľkým prínosom pre školy sú odborné metodické materiály, poskytované Slovenskou agentúrou životného prostredia.

Spracovali:
PhDr. Jarmila Sobotová, riaditeľka MŠ Obrancov mieru 16, Košice
Ing. Henrieta Behinová Oddelenie strategického rozvoja, Referát školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice