Prejsť na obsah

Veľtrh environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA

Veľtrh environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA

Riaditelia a učitelia materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice reprezentovali mesto na Veľtrhu environmentálnych výučbových programov ŠIŠKA.

Festival environmentálnych výučbových programov pod názvom ŠIŠKA sa koná každoročne na jeseň. Jeho poslaním je prinášať nové nápady, poznatky a informácie z oblasti environmentálnej výchovy. Poskytuje priestor pre aktívnu výmenu skúseností a otvára dvere všetkým priaznivcom environmentálnej výchovy.

Slovenská agentúra životného prostredia zorganizovala 17. ročník Festivalu ŠIŠKA, ktorý bol spolufinancovaný z Environmentálneho fondu v rámci projektu Kampaň za čistejšie ovzdušie - na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách na Slovensku. Veľtrhu, ktorý sa konal v dňoch 15. - 17. októbra 2014 v priestoroch Hotela MARLENE, Oščadnica sa zúčastnilo okolo 100 priaznivcov environmentálnej výchovy.

Mesto Košice na veľtrhu reprezentovali riaditeľky a učiteľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice konkrétne:
z Materskej školy Obrancov mieru 16, Košice PhDr. Jarmila Sobotová, riaditeľka školy,
z Materskej školy Obrancov mieru 20, Mgr. Monika Nagyová, riaditeľka školy a pani učiteľka Beáta Bodnárová,
z Materskej školy Park mládeže 4, PaedDr. Ingrid Stochlová, riaditeľka školy,
z Materskej školy Jenisejská 24, Margita Jančišinová, riaditeľka školy,
z Materskej školy Azovská 1,PaedDr.Alena Kupková, riaditeľka školy,
z Materskej školy Družicová 5,Nataša Hošáková, riaditeľka školy,
z Materskej školy Dénešova 53, Alena Sopková a Mgr. Jana Kiškašová, učiteľky,
z Materskej školy B. Němcovej 4, PaedDr. Marianna Jamborová riaditeľka školy a pani učiteľka
Slavomíra Harasztiová.

Program veľtrhu bol zameraný na tému ovzdušia, dopravy a udržateľnej mobility v mestách. Počas troch dní ponúkol takmer 30 rôznych prezentácií, exkurziu do Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach spojenú s názornou ukážkou rozvoja a ekologizácie verejnej dopravy.

Úvodnou prednáškou veľtrhu bola prednáška Andrey Štulajterovej - OCI BB a Mareka Modranského - ZAD Žilina na tému Udržateľná mobilita v mestách. Počas druhého večera si ocenenia prevzali školy s najnižšou ekologickou stopou vo svojej kategórii. Prekvapením spoločenského večera bol Thomas Puskailer, ktorý sa venuje tematike mobility v mestách prostredníctvom projektov Eco mobility tour a Eco mini tour, čím si získava stále väčšiu podporu hlavne medzi mladšou populáciou. V spoločnej tvorivej atmosfére sa účastníci zapojili do mnohých hier a súťaží s ekologickou a environmentálnou tematikou.

Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa zúčastňujú Veľtrhu pravidelne, niektoré už od jeho začiatku a získavajú rôzne ocenenia. Školy sa prezentovali postermi s ukážkami práce škôl v oblasti environmentálnej výchovy a prezentáciou projektu MŠ Dénešova 53 s názvom „Environmentálna výchova v projektoch materskej školy", ktorú prezentovala pani učiteľka. Alena Sopková a pani učiteľka. Mgr. Jana Kiškašová.

Každoročnou účasťou na Veľtrhu školy získavajú nové vedomosti, zručnosti, návyky, vymieňajú si skúsenosti, čerpajú inšpirácie v danej problematike. Materské školy z Košíc majú na Veľtrhu už dlhodobo najsilnejšie zastúpenie, čo svedčí o záujme na rozvíjaní environmentálneho cítenia a správania smerujúceho k trvalo udržateľnému rozvoju a k zachovaniu života na Zemi.
Veľtrhy sa konajú v rôznych environmentálnych strediskách v lone prírody, čo poskytuje účastníkom možnosť poznávať stále nové miesta a krásy prírody na Slovensku. Veľkým prínosom pre školy sú aj odborné metodické materiály, poskytované Slovenskou agentúrou životného prostredia.

Spracovali:
PaedDr. Ingrid Stochlová, riaditeľka MŠ Park mládeže 4, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, Oddelenie strategického rozvoja, Referát školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice