Prejsť na obsah

Veľkolepé oslavy mesta pokračujú

V uplynulých dňoch sa v uliciach Košíc tancovalo, spievalo, vzdelávalo, kreslilo, športovalo, pomáhalo a hlavne dobre zabávalo. Z bohatej programovej ponuky osláv Dňa mesta si mohol vybrať každý a fantastická atmosféra neustále gradovala. Košičania opäť ukázali, že genius loci, teda duch nášho mesta je jedinečný a nákazlivý.

Slávnostný týždeň sme začali pomocou. Primátorskou kvapkou krvi sme podporili tých, ktorí to najviac potrebujú. Vzácnu tekutinu sa v priestoroch magistrátu rozhodlo darovať takmer 40 darcov. S dobrým pocitom sme navštívili výstavu ženského basketbalu v Košiciach. Podkošový svet nám ukázal náročnú cestu, ktorou prešiel tento krásny šport v našom meste

Atmosféru známej Kaviarne Slávia preniesol ku Dolnej bráne Peter Stašák a jeho hostia. Známe melódie legendárnej televíznej relácie rozospievali nielen pamätníkov, ale i náhodných okoloidúcich. Štefan Skrúcaný rozvibroval publikum ako Louis Armstrong a náladu dotvárali i ďalší hudobní hostia.

Nasledujúci deň na tom istom pódiu predviedli svoj talent i žiaci košických škôl v rámci zábavného podujatia oslavujúceho Deň Európy. Študenti s iným vyučovacím jazykom ako slovenským, prezentovali krajiny Európskej únie piesňami, predstaveniami či hovoreným slovom. Okoloidúci tak mohli začuť francúzštinu, španielčinu či ruštinu a vďaka rôznym interaktívnym hrám a súťažiam mali možnosť získať množstvo informácií o jednotlivých krajinách. Súčasťou EÚ sme už 12 rokov a výhody z toho plynúce si plne uvedomuje i Richard Raši. Myslím si, že pre Košice bol vstup do Európskej únie veľmi dôležitý," poznamenal na úvod primátor." Práve vďaka Európskej únii, mohlo mesto Košice zrekonštruovať školy a škôlky, alebo vytvoriť novú kultúrnu infraštruktúru. Do mesta sa vďaka eurofondom dostali mnohomiliónové investície. To najhmatateľnejšie z novodobej histórie je Kulturpark, naša hala umenia Kunsthalle, zrekonštruovaný Mestský park, hrad, ulička remesiel, bývalé výmenníky tepla, ale Európsku úniu stretávajú aj všetci tí, čo cestujú novými električkami po zazelenaných tratiach." Dodal, že tento rok bude mimoriadne dôležitý, keďže od 1. júla sa Slovensko stane predsedníckym štátom EÚ.

Ruku ku skrášľovaniu mesta priložili i malí chodníkoví umelci. Takmer 1500 detí z košických materských a základných škôl kreslili na Veselý chodník svoje predstavy o Meste športu. Primátorovi a námestníkom s nadšením ukazovali svojských športových hrdinov i netradičné športové disciplíny.

Vyvrcholením edukatívneho dňa bol Deň košických škôl. Z modelového súboja dvoch finalistov vyšla víťazne a titul SUPERŠKOLA si odniesla ZŠ Požiarnická.

O tom, že pri športe nepotrebujeme silné nohy, ale stačí veľké srdce sme sa presvedčili na úžasnom športovo- charitatívnom podujatí VSE CITY RUN 2016. Na trať sa postavili bez rozdielu malí, veľkí, športovci, nešportovci, bosí, ba i nevidiaci. Cieľom behu nebolo vyhrať, ale motivovať ľudí k aktívnemu životnému štýlu a najmä pomôcť. Finančný výnos z podujatia poputuje prešovskému centru Dorka, ktoré pomáha rodinám v ťažkých životných situáciách. Na bežiacom páse sa začalo bežať už ráno a ako prvý začal športovať primátor. Za každý zabehnutý kilometer dostala Dorka 33 eur.

Unavení, ale správne motivovaní športovci sa mohli osviežiť na romantickom koncerte v prostredí spievajúcej fontány vo veľkom parku na Hlavnej ulici. O hudobnú stránku sa postarala hudobná skupina SHUT UP & DANCE BAND.

Počas sprievodných podujatí sme sa spolu so študentmi zubného lekárstva na Hlavnej ulici učili ako si správne čistiť zuby a na výstave Krásne a zdravé Košice sme sa kochali výtvarnými prácami detí. Na XII. ročníku krajského matičného festivalu sa pri prednese slovenských rozprávok previedli tí najmenší.

Aj dnes pokračujú programy osláv Dňa mesta Košice mnohými podujatiami, ktorých presný zoznam nájdete na: http://www.kosice.sk/clanok.php?file=dm2016.htm

Video z kreslenia na chodník si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=_GXC2hwsgFQ&feature=youtu.be

Video z Dňa Európy nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=vml47k6swCM&feature=youtu.be